Zázračný cícer - má vraj vplyv aj na vyššiu sexualitu
Jedlo ľudí sa stáva čoraz jednotvárnejšie.
Stravovania sa zmocňujú siete rýchleho občerstvenia a svet dobýjajú žemle a bagety plnené mletým mäsom, šunkou, kuracím mäsom. Pizza už dávno nie je talianskym jedlom, práve tak ako kebab. Všetky tieto potraviny sú postavené na obilninách, sóji, kukurici.
Potraviny sú obrazom spôsobu života, ale aj mocenského pomeru síl. Vyspelé ekonomiky rozvinuli kult mäsa, syrov, jogurtov, ale aj ovocia a zeleniny. Strava je kaloricky bohatá ako nikdy predtým, a predsa ľudia nejedia lepšie. Dostatok jedla im nepomáha, prejedajú sa a trpia rôznymi civilizačnými chorobami.
Poľnohospodárstvo vyrába len to, čo sa rentuje. Niektoré potraviny vymizli preto, lebo sa prestali oplácať. Iné jednoducho vyšli z módy. Škoda, prospeli by nám. Pozrime sa na niektoré rastliny, ktoré sme poznali a takmer sme na ne zabudli, alebo ich jeme len okrajovo z času na čas. Keby boli na našom jedálnom lístku, prospelo by nám to.
Cícer
Táto strukovina takmer vymizla zo Slovenska. Chuťou pripomína oriešky či jedlé gaštany. Cícer je stále veľmi obľúbený v kuchyniach Španielska, Talianska, Francúzska a Grécka, v arabských či balkánskych krajinách. Ani my nepochybíme, keď ho zaradíme častejšie na náš jedálny lístok. Cícer je výborným zdrojom bielkovín, vlákniny, polysacharidov, vitamínov, zinku, vápnika, železa, kyseliny listovej. Vďaka nízkemu obsahu tukov patrí k najľahšie stráviteľným strukovinám.
Nenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v cíceri znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Arabi pripisujú tejto zázračnej strukovine vplyv na zvýšenie sexuality. Jeho použitie v kuchyni je široké. Hodí sa na varenie, parenie, klíčenie, oprážanie, ale aj pečenie,
Okrem známej nátierky hummus je cícer vhodný aj na prípravu rôznych prívarkov, omáčok, polievok či do zeleninových šalátov. Obľúbenou pochúťkou je tiež opražený cícer. Môže sa posoliť alebo obaliť v cukre.
V indickej kuchyni sa bežne používa cícerová múka, ktorá sa pridáva spolu s rôznymi koreninami do nastrúhanej zeleniny, tvaruje sa do menších placiek a vypráža na oleji. Môže sa tiež použiť na obaľovanie mäsa pred vyprážaním.
Pohánka jedlá
Občas ju dostať v špecializovaných biopotravinách, v Európe sa pestuje spravidla ako krmovina, v Nemecku a Rakúsku ako liečivá bylinka. Po stáročia, kým sa nedoviezli zemiaky, bola veľmi dôležitou potravinou.
Pohánka obsahuje veľa rutínu, ktorý posilňuje cievy, srdce, imunitný systém. Účinne pôsobí aj pri kŕčových žilách, pri poruchách prekrvenia končatín a na znižovanie cholesterolu. Pohánkovú kašu uvaríte za päť minút. S postrúhaným jablkom, hrozienkami, cukrom a škoricou je to naozajstná pochúťka.
Mak
Na Slovensku je mak neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Tradícia hovorí, že ak je mak na sviatočnom stole, bude v dome v nasledujúcom roku všetkého hojnosť. Kto si však dnes dá prácu s makovými šúľancami, perkami či parenými buchtami plnenými pravým slivkovým lekvárom a posypanými makom?
Mak poznali už starí Egypťania. Sumeri ho uctievali ako kultovú rastlinu. Liečivé účinky mliečnej šťavy maku poznali aj starí Gréci, Indovia, Arabi aj Číňania. Dnes je pestovanie maku v niektorých krajinách zakázané, alebo aspoň kontrolované, lebo nezrelé makovice obsahujú ópium.
Mak má zo všetkých potravín najviac vápnika. V sto gramoch maku sa ho nachádza až 1 400 miligramov, čo je dvanásťkrát viac ako v mlieku. Pravidelným maškrtením na makových koláčoch môžeme teda oddialiť osteoporózu, ochorenie z nedostatku vápnika, ktoré vo vyspelých krajinách nadobúda charakter epidémie. Mak má upokojujúce účinky a priaznivo vplýva na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov.
Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK