Nebezpečenstvo, ktoré ohrozuje pacientov: Podvýživa!
Podvýživa, ktorou vo vyspelých európskych krajinách trpí tretina pacientov, je závažným zdravotníckym problémom.
Nielen, že je pre pacienta životne nebezpečná, ale pre spoločnosť aj veľmi nákladná. "Len v SR náklady na liečbu zdravotných komplikácií spojených s podvýživou predstavujú miliardu eur," uviedla Mária Voleková, predsedníčka Slovenskej spoločnosti parenterálnej a enterálnej výživy (SSPEV).
Zabezpečenie dostatočnej výživy v nemocniciach však podľa jej slov neznamená len "plný tanier". Dôležité je udržanie dobrého nutričného stavu pacienta od stanovenia diagnózy po celý čas jeho liečby s využitím všetkých dostupných prostriedkov vrátane klinickej výživy. Podľa Matúša Tekela, riaditeľa Odboru kategorizácie, cenotvorby a liekovej politiky Ministerstva zdravotníctva SR, by výživa mala byť vnímaná ako rovnocenná súčasť liečebného procesu, nielen v ambulantnej, ale najmä nemocničnej starostlivosti.
Podvýživa je zhoršený stav výživy spôsobený nedostatočným príjmom energie a živín potrebných pre správne fungovanie organizmu. Zvyčajne býva sprievodným javom väčšiny zdravotných problémov, pričom je podľa odborníkov prehliadaná na úkor liečby základného ochorenia. Najviac ohrození sú pacienti s onkologickými, zápalovými ochoreniami či geriatrickí pacienti. Pritom správna výživa zlepšuje znášanlivosť liečby a vedie k rýchlejšiemu zotaveniu pacienta.
Nedostatočná výživa vedie k úbytku svalovej hmoty, čo znemožňuje účinnú rehabilitáciu pacientov, zhoršuje telesnú zdatnosť a kvalitu života. Dochádza pritom k znehodnoteniu účinnosti mnohokrát i nákladnej liečby, s čím úzko súvisí aj predĺženie doby hospitalizácie a nárokov na nemocničnú, ako aj ambulantnú zdravotnú starostlivosť.
Podvýživu možno liečiť viacerými spôsobmi, a to úpravou výživy, pomocou preparátov klinickej výživy alebo zavedením sondy a pri život ohrozujúcich stavoch infúziami. Pri problémoch s podvýživou sa najčastejšie využívajú nutričné nápoje, hradené z poistenia, ktoré môže pacientovi predpísať lekár - špecialista. Ich výhodou je, že majú vysoký obsah energie a bielkovín v malom objeme, ako aj ľahký spôsob ich užívania.
Zvýšiť povedomie o probléme podvýživy mala aj kampaň "Výživa ako liek, pomôžte svojim blízkym", do ktorej sa ešte minulý rok zapojil aj rezort zdravotníctva. Kampaň mala upozorniť na riešenia prostredníctvom klinickej výživy, ktoré sú pacientom na Slovensku dostupné a hradené poisťovňou.
Text: TASR
Foto: SHUTTERSTOCK