Presunúť na hlavný obsah

Tri recepty z rakúskej kuchyne - chutne, jednoducho aj lacno!

Recepty

"Rakúska kuchyňa nie je rafinovaná, používa málo ozdôb a na prvý pohľad pôsobí trochu fádne," hovorí Andrej Bruna, šéfkuchár spoločnosti Sharkam VIP catering.

Vzápätí však dodáva, že jej devízou sú veľmi chutné jedlá, ktoré sú navyše jednoduché na prípravu. "Dokáže takéto jedlá doviesť až do dokonalosti," zdôrazňuje Bruna. Pre čitateľov Pravdy a oŽene.sk ponúka tri najzaujímavejšie recepty.

Môj najobľúbenejší recept

Teľacie Kalbsbutterschnitzel s kašou

Suroviny:
- 700 g teľacieho mäsa
- 2 plátky toastového chleba
- 1,5 dl mlieka
- 3 dl smotany 33 %
- majorán, soľ, mleté biele korenie
- 500 g múčnych zemiakov na pyré
- 1 cibuľa

Postup:
Mäso pomelieme najemno, pridáme doň v mlieku namočené toasty. Ešte raz pomelieme, pridáme majorán, soľ, korenie, smotanu a formujeme malé fašírky. Opečieme na oleji (bez strúhanky). Podávame so zemiakovým pyré, jarnou blanšírovanou zeleninou a viedenskou cibuľou.

---------------

Rakúska klasika

Carpaccio z Tafelspitzu

Suroviny:
- 500 g hovädzej špičky
- 300 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, pór)
- korenie (bobkový list, nové korenie, čierne korenie)

Pažítková omáčka:
- 200 g kyslej smotany
- 50 g pažítky
- 1 vajce uvarené natvrdo

Postup:
Hovädzie mäso uvaríme, necháme vychladnúť (najlepšie cez noc) a nakrájame na tenké plátky, ktoré polejeme pažítkovou omáčkou. Príprava omáčky - uvarené vajce rozmixujeme s kyslou smotanou, pridáme trochu octu a soli. Nakoniec zľahka vmiešame pokrájanú čerstvú pažítku. Hotové carpaccio ozdobíme prúžkami koreňovej zeleniny, ktorú vyberieme po hodine varenia vo vývare.

---------------

Lacné jedlo

Štajerské Bandnudeln s tekvicovou omáčkou

Suroviny:
- 1 kg muškátovej tekvice
- 1 cibuľa
- 2 dl bieleho vina
- 250 ml smotany 33 %
- 250 ml mlieka 3,5 %
- domáce rezance (môžu byť aj papardelle)
- tekvicový olej
- tekvicové jadierka

Postup:
Cibuľu orestujeme do zlatista, zalejeme bielym vínom, zredukujeme (necháme varom zmenšiť objem), pridáme nakrájanú tekvicu a udusíme. V prípade potreby podlejeme počas dusenia vodou. Pridáme smotanu, mlieko, prevaríme a rozmixujeme. Ak treba, trochu zahustíme. Uvarené rezance prelejeme hotovou omáčkou, tekvicovým olejom a posypeme opraženými jadierkami.

 

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravil: Andrej Bruna, šéfkuchár spoločnosti Sharkam VIP Catering
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu