Recept: Čokoládové tortičky s pomarančovou omáčkou
Dobré jedlo potrebuje sladkú bodku.
Príprava: 90 minút
Na 4-6 kusov potrebujeme:
3 vajcia
1 žĺtok
65 g cukru
35 g múky
125 g zmäknutého masla
125 g horkej čokolády
50 g pekanových orechov
Pomarančová omáčka:
3 pomaranče
20 g medu
100 ml mlieka
40 g cukru
pol ČL škorice
nastrúhaná kôra z polovice pomaranča
Postup:
Tortičky: Pripravíme si okrúhle formičky s priemerom 5 cm a vysoké 6 cm, vymastíme ich maslom, vysypeme múkou a odložíme do chladničky. Vajcia s cukrom vyšľaháme v mise na penu a potom do nej postupne pridávame múku, zmäknuté maslo a nakoniec rozpustenú čokoládu. Vymiešame na redšie hladké cesto a ponalievame ho do pripravených formičiek. Orechy dáme do formiček a na orechy nalejeme cesto. Cesto necháme stuhnúť v chladničke asi 30 minút a potom pečieme na 220 °C 10 minút. Podávame horúce. Tortička by mala byť v strede ešte tekutá.
Omáčka: Z pomarančov okrájame kôru, povykrajujeme z nich filety, vložíme do medu a necháme chvíľu odležať. Do hrnca dáme mlieko a cukor a pomaly varíme asi 1,5 hodiny, až kým mlieko nenadobudne karamelovú farbu. Potom pridáme škoricu a pomarančovú kôru, chvíľku povaríme, nato precedíme a primiešame pomaranče v mede.
Tortičky podávame horúce s teplou pomerančovou omáčkou.
Náš tip:
Cesto na tortičky si môžeme pripraviť vopred a tortičky piecť až tesne pred podávaním. V chladničke cesto vydrží 1 týždeň.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Marek Petrán, chef de cuisine Elesko restaurant & wine bar v Modre
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu