Recept: Šťuka plnená polentou
Skúste rybu pripraviť inak. Naplňte ju!
Potrebujeme:
10 g soli
20 g korenia
1 l vývaru
250 g polenty
50 g zeleného korenie (zaváraného)
30 g byliniek (tymian, rozmarín, petržlenová vňať)
Postup:
Šťuku zvnútra osolíme, okoreníme a potrieme zmesou nasekaných byliniek. Pripravíme polentu: V hrnci necháme zovrieť vývar, nasypeme polentu so zeleným korením a miešame, až kým sa vytvorená hmota nelepí na varešku. Podľa potreby dochutíme. Necháme vychladnúť a po chvíli touto zmesou naplníme šťuku. Pomocou motúzika zviažeme šťuku, aby držala pokope a aby zmes pri pečení nevytiekla. Rybu dáme na vymastený plech a pečieme pri 180 stupňoch asi 25 minút. Počas pečenia potierame zmesou z oleja a cesnaku. Po upečení necháme šťuku odstáť a neskôr odstránime motúzik, nakrájame na hrubšie kolieska a podávame na mise.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravil: Adrián Vitáloš, šéfkuchár hotela Grand v Trenčíne
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu