Presunúť na hlavný obsah

Recept: Snívajte si svoj Bazový sen

Recepty

V tomto dezerte chuťové bunky navnadí už samotný názov.

Príprava: 2 hodiny

Náročnosť: pre pokročilých

Na cesto potrebujeme:
250 g krehkého cesta
2 PL jablkového želé
5 vajec
185 g práškového cukru
185 g mletých mandlí
5 bielkov
2 PL cukru
40 g veľmi mäkkého masla
50 g hladkej múky
soľ

Pena:
7 plátkov bielej želatíny
200 ml bazového sirupu
320 g jogurtu
400 g smotany
100 g mandľových lupienkov
práškový cukor na ozdobu

Postup:
Krehké cesto rozvaľkáme, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 160°C 10-12 minút. Po upečení ešte teplé potrieme jablkovým želé. Ušľaháme vajíčka s práškovým cukrom a mandľami do peny. Bielky ušľaháme so štipkou soli najskôr na polotuhý sneh, pridáme cukor a vyšľaháme do hustého krému. Do piškótovej peny pridáme maslo, 2 PL snehu, múku a zmiešame. Potom opatrne pridáme zvyšný sneh. Rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180°C 18-20 minút. Upečenú piškótu zložíme z plechu a necháme vychladiť. Pena: Želatínu namočíme do studenej vody. Rozohrejeme 2 PL sirupu z čiernej bazy a želatínu v ňom rozpustíme. Zmiešame s jogurtom a zvyšným sirupom a necháme vychladnúť. Keď začne sirup s jogurtom hustnúť, ušľaháme hustú šľahačku a primiešame ju do jogurtovej hmoty. Piškótové cesto zložíme z papiera a priečne ho prekrojíme. Časť dáme na krehké cesto a potrieme polovicou krému. Položíme druhý plát piškóty a potrieme zvyšným krémom. Dáme asi na hodinu do chladu. Zdobíme mandľovými lupienkami, ktoré sme predtým zmiešali s trochou vody a práškovým cukrom a nechali skaramelizovať. Nakrájame na kúsky a môžeme dozdobiť kvetmi bazy.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Recepty a foto: MIELE