Muffiny s ananásom? Zaručene prekvapíte šibačov
Do zoznamu veľkonočných receptov pridávame aj jeden menej tradičný. Muffiny s ananásom dokážu prekvapiť malých aj veľkých šibačov.
Mandľové muffiny s ananásom
Suroviny:
Na náplň:
- 200 g jabĺk
- 100 g kandizovaného ananásu
- 200 g nelúpaných mletých mandlí
- 150 g cukru
- nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
Cesto na 12 kusov:
- 375 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 balíček Pomocníka na kysnuté cesto Expres
- 50 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 50 g zmäknutého masla alebo margarínu
- pol KL mandľovej arómy
- 1 vajce
- 150 g bieleho jogurtu
Na potretie:
- 3 PL svetlej marmelády
- pol balíčka svetlej polevy
- niekoľko kúskov kandizovaného ananásu
Postup:
Na prípravu náplne olúpeme jablká, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame nahrubo. Ananás nakrájame na malé kúsky. V mise zmiešame jablká, ananás, mandle, cukor, citrónovú kôru, vajce a mlieko, dobre premiešame. Na prípravu cesta zmiešame múku, soľ, pomocníka na kysnuté cesto, cukor a vanilínový cukor. Pridáme maslo alebo margarín, arómu, vajce, jogurt a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto ešte raz krátko premiesime a vyvaľkáme do obdĺžnika 50 x 30 cm. Náplň rozotrieme na cesto, pritom necháme na dlhších stranách voľný okraj asi 1 cm. Cesto zavinieme na dlhšej strane a nakrájame na 12 valčekov so šírkou asi 4 cm. Valčeky vložíme reznou plochou smerom nahor do papierových košíčkov a následne do plechu na muffiny kvôli udržaniu tvaru. Ak nemáme plech na muffiny, použijeme tortovú formu. Pečieme v predhriatej rúre (v elektrickej pri 180 °C, v teplovzdušnej pri 160 °C a v plynovej na stupni 3). Marmeládu zahrejeme v kastróliku a ešte teplé muffiny pomocou štetca alebo maslovačky potrieme. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a odstrihneme malý rožtek. Muffiny ozdobíme a poukladáme na ne malé kúsky ananásu.
Náš tip: Mandľové muffiny môžeme pripraviť aj v tortovej forme (priemer 26 cm). Jednotlivé valčeky naukladáme reznou plochou smerom nahor na dno tortovej formy. Doba pečenia je pri rovnakom nastavení rúry asi 45 minút.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr. Oetker