Presunúť na hlavný obsah

Obyčajné jablko? To rozhodne nie!

Zdravie a relax

Vďaka jablku sa vám bude lepšie spať aj účinnejšie chudnúť.

Americkí vedci zistili, že jablko možno zaradiť medzi ovocie, ktoré dokáže spoľahlivo odbúrať zlý cholesterol z tela. Ženy, ktoré sa zapojili do výskumu a denne zjedli 75 gramov sušených jabĺk, znížili vo svojom tele hladinu cholesterolu až o štvrtinu. Pod výskum sa podpísali Bahram Arjmandi a Margaret Sitton z Floridskej štátnej univerzity.

Do štúdie sa zapojilo 160 žien vo veku od 45 do 65 rokov a každý deň zjedli 75 gramov sušených jabĺk. Následne o tri, šesť a dvanásť mesiacov im lekári odobrali krv a skontrolovali hodnotu cholesterolu. Už po pol roku pravidelného "pojedania" sušených jabĺk hladina cholesterolu klesla o 23 percent.

Výskumníci spozorovali aj ďalší vedľajší účinok. 240 kalórií, ktoré sú obsiahnuté v 75 gramov sušených jabĺk, nemá žiaden negatívny vplyv na zvyšovanie váhy u žien. Dokonca dámy zapojené do výskumu schudli v priemere o 1,5 kilogramu. Dôvodom môže byť látka pektín, ktorá je obsiahnutá v jablkách. Tá vyvoláva pocit nasýtenia aj pri malých porciách.

Nielen sušené jablko je skvelým prostriedkom ozdravenia organizmu. Čerstvé jablko pozostáva z 85 percent vody a so svojimi 60 kalóriami sa dá opísať slovom "light". Jedno jablko organizmus zásobí štvrtinou dennej potreby vitamínu C a okrem toho telu dodá najmä draslík a železo.

Kto trpí nespavosťou, takisto môže vyskúšať jablko. Toto ovocie sa postará počas noci o rovnomerné rozdelenie cukru v krvi a tým pádom človek hlbšie a kvalitnejšie zaspí.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock