Presunúť na hlavný obsah

Čaj pomáha, len kým je čerstvý

Zdravie a relax

Dobrý čaj, ktorý je označovaný za nápoj, ktorý chutí aj lieči, by mal byť predovšetkým čerstvý.

Víno, ku ktorému je niekedy prirovnávaný, získava na kvalite vekom, ale čaj by sa mal spotrebovať čo najskôr. Nezávisle od toho, či je čierny, zelený, alebo biely, telu dodáva užitočné antioxidanty v horúcej aj ľadovej podobe vhodnej pre letné osvieženie. Viac ako na farbe lístka záleží na čase a spôsobe jeho putovania z plantáže do šálky.

"Všetky čaje sú vyrábané z jedného lístka. Nie je jediný dôvod, prečo by čierny čaj mal byť znevýhodňovaný oproti zelenému čaju," povedal Ivo Moravec z firmy Espresso, ktorá sa zameriava na distribúciu čaju v Česku. Podľa neho v zahraničí nie je ani zďaleka v tomto zmysle taká negatívna osveta.

Vlastnosti čierneho a zeleného čaju sú rozdielne pre odlišný spôsob spracovania lístkov. Zelený čaj sa nefermentuje. Čerstvý list je ihneď spracovaný pri vysokých teplotách pražením, aby sa zabránilo oxidácii enzýmov. Čerstvý list čierneho čaju sa necháva zvädnúť, potom nasleduje zvinutie, aby sa narušila štruktúra listu, a to umožní oxidáciu ešte pred sušením.

Odborníci upozorňujú, že zdraviu prospešné účinky čaju spôsobuje prítomnosť polyfenolov. Sú hlavnou súčasťou jemných mladých čajových výhonkov. Práve preto je čaj vnímaný ako významný zdroj antioxidantov a je považovaný za vhodnú súčasť zdravej výživy. Blahodarné účinky má vraj pri potláčaní zápalových procesov v organizme a podľa niektorých výskumov zmierňuje aj šírenie aterosklerózy, srdcovocievnych ochorení, rakoviny a cukrovky. Udržuje navyše ústnu hygienu.

Účinok antioxidantov sa však podľa vedeckých štúdií s vekom čaju výrazne znižuje. Ľudia by si preto mali všímať nielen názov čaju, ale aj jeho čerstvosť.
V posledných rokoch sa z čajovníka stala veľmi žiadaná komodita a veľký dopyt mnohokrát ovplyvňuje aj kvalitu. Podľa znalcov sa sotva dajú očakávať blahodarné účinky od čajov miešaných a balených tisíce kilometrov od miesta pôvodu. Ľudia sa však pri nákupe často riadia iba značkou a príliš nesledujú informácie na obale.

Čerstvosť čaju je časovo obmedzená. Zdraviu prospešné účinky z neho skoro vyprchajú, pokiaľ nie je včas kvalitne zabalený.

Čaj je veľmi prispôsobivá rastlina a môže sa pestovať v rôznych klimatických podmienkach, najmä v trópoch. Okrem krajiny pôvodu, ktorá ovplyvňuje kvalitu a tiež cenu čaju, naň pôsobí pôda, nadmorská výška i klíma. Čaj z rôznych plantáží môže mať vlastný charakter a chuť. Doplniť ju môžu rôzne atraktívne prísady, ktoré sú v modernej gastronómii veľmi populárne. "Čaj je ako surovina nenahraditeľný. V kombinácii s ovocím alebo bylinami dokáže získať ďalší rozmer. Ľudia, ktorí hľadajú nové chute, ich v čaji určite nájdu," povedal Moravec.

Premena čajových lístkov na čaj je pomerne zložitý proces. Po zbere na plantážach nasleduje vädnutie, zvinovanie, fermentácia či sušenie. Chyba v ktorejkoľvek fáze môže ovplyvniť konečný produkt. Ručný zber je pomalší, ale šetrnejší a precíznejší. Mechanický zber je síce rýchlejší a ekonomickejší, ale stroj nedokáže rozoznať dobrý list od zlého. Prejaví sa to na konečnej kvalite.

Na Srí Lanke, ktorá je označovaná za srdce čajovej produkcie, zbierajú lístky najmä ženy. Šikovnými prstami ich veľmi rýchlo trhajú a ukladajú do vriec na chrbte. Za osem až desať týždňov od odtrhnutia sa lístky môžu objaviť na regáloch obchodov.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK