Presunúť na hlavný obsah

Pravidelná strava je najdôležitejšia

Zdravie a relax

V reštauráciách sa stravujeme veľmi často. Väčšina z nás chodí na obedy práve do nich.

Veľakrát sa diskutuje, či je práve reštauračná strava to najlepšie pre organizmus, ale keď chodíte do práce, nevyhnete sa jej. Prečo sa teda potrebujete počas dňa pravidelne stravovať a prečo aj v reštaurácii?


Pravidelné obedovanie pozitívne vplýva na organizmus, psychickú pohodu a, samozrejme, aj na náš výkon v práci. Naopak, vynechávanie obedov zhoršuje náladu, znižuje pracovné nasadenie a z dlhodobého hľadiska škodí nášmu zdraviu. Dôležité je nájsť si na jedenie aj dostatok času. Rýchlo zjedený obed zostáva ležať v žalúdku a zaťažuje tak celý organizmus. Aj preto majú všetci zamestnanci zákonom stanovenú aspoň polhodinovú obednú prestávku. Ako ideálny čas na obed odborníci odporúčajú čas medzi pol dvanástou a pol druhou. Vtedy už organizmus potrebuje doplniť zásoby energie a živín, aby v pohode a bez hladu zvládol zostávajúcu časť dňa.

Obed nemusí pozostávať z viacerých chodov, ale mal by byť vyvážený, ľahký a, samozrejme, aj chutný. Dôležitá je aj dostatočná veľkosť porcie, tak aby  nás jedlo zasýtilo a aby sme skoro nepociťovali hlad. Práve preto väčšina reštaurácií počas dňa ponúka obedové menu, ktoré spĺňa práve tieto atribúty. Navyše ceny takýchto menu majitelia reštaurácií prispôsobujú hodnotám stravných lístkov, ktoré zamestnanci dostávajú od svojich zamestnávateľov.

Dodržiavanie intervalov medzi jednotlivými jedlami počas dňa pomáha pri nastavení vnútorného telesného biorytmu. Základom zdravej výživy je správne sa stravovať. Preto odborníci odporúčajú jesť ideálne päťkrát denne, minimálne však dodržať tri hlavné denné jedlá, a to raňajky, obed a večeru. "Strava je nástrojom prevencie ochorení, ale i súčasťou liečby už vzniknutých problémov," vysvetľuje gastroenterológ MUDr. Peter Minárik.

Každému jedlu počas dňa by sme mali venovať dostatočnú pozornosť, ale skutočnosť je iná, nie je to tak. Raňajky kvôli dochádzaniu do práce vynechávame, varenú večeru nahrádza vyjedanie chladničky a teplý obed vymieňame za tyčinky, sucháre, cukríky, napolitánky, ktoré sme našli v kancelárii, alebo za studené bagety z bufetu. Je to však veľká chyba. Najmä obed, ktorý je jedným z najdôležitejších jedál dňa, by sme si za žiadnych okolností nemali odopierať a vynechávať. Podľa odborníkov by mal obed tvoriť 35 % z celkového denného príjmu energie. Práve preto by mal byť pripravený zo zdravých a kvalitných surovín a mať dostatočnú výživnú hodnotu.

Doplnenie energie je však len jeden z mnohých atribútov obedovania. Obedová prestávka nepredstavuje len čas určený na zjedenie obeda. V ideálnom prípade by to mal byť čas na oddych, na načerpanie nových síl, nadviazanie vzťahov s kolegami, odbúranie stresu a odpútanie sa od pracoviska. "Obedná prestávka, resp. obed zohrávajú významnú úlohu v zrýchlenom spôsobe života, ktorý nám súčasná doba prináša. Ide o formu osobnej psychohygieny a odpútania sa od pracovného stresu," hovorí sociologička Katarína Čavojská. "Mnohé udalosti nášho súkromného a pracovného života presúvame na verejné miesta. Snažíme sa všetky veci, či už pracovné, alebo súkromné, riešiť počas pracovného dňa a z domova si budujeme miesto, kde chodíme relaxovať," dopĺňa K. Čavojská.

Obedovanie zamestnancov na Slovensku, ale aj v mnohých krajinách podporuje štát. Takáto podpora zo strany štátu nie je bezúčelná. Pravidelné stravovanie má z pohľadu štátu efekt vo forme znižovania chorobnosti populácie a s tým spojenými nižšími nákladmi na zdravotnú starostlivosť. U nás ide o podporu vo forme príspevku na stravovanie zamestnancov tzv. "stravné", ktorý slúži na zabezpečenie teplej stravy. Niektorí zamestnávatelia zamestnancom poskytujú tento príspevok poskytovaním stravy v závodných jedálňach, iní vo forme stravných poukážok.

Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK