Presunúť na hlavný obsah

Diéty škodia zdraviu aj nenarodeným deťom

Zdravie a relax

Diéty sú rýchly a obľúbený prostriedok, ako schudnúť. Držať sa ich však neoplatí. Kilogramy ubudnú pri diétach len na chvíľu, navyše škodia zdraviu.

Odborníci na výživu z univerzity v Missouri upozornili, že náhle a výrazné zníženie príjmu kalórií môže spôsobiť spomalenie metabolizmu a oslabenie kostí.

Výsledky diéty na začiatku dokážu milo prekvapiť. Každý týždeň idú dva - tri kilogramy dolu a postava sa zlepšuje. Potom sa však chudnutie zastaví a nastane opačný efekt.  Kilogramy idú hore možno ešte rýchlejšie, ako keď človek chudne. A to všetko je dôsledkom spomalenia metabolizmu, ako dokázali viaceré vedecké výskumy. Podľa výskumov si telo upraví metabolizmus tak, že začne uchovávať tuky a začne spaľovať bielkoviny zo svalstva ako reakciu na pokles kalórií v strave. Metabolizmus sa spomalí a telo prestane chudnúť. To však nie je jediný problém diéty, oveľa škodlivejšie sú zdravotné dôsledky.

Zdravotné riziká
Výskum univerzity v Missouri dokázal aj vplyv diéty na vznik osteoporózy. Ženy stredného veku podstúpili trojmesačnú nízkokalorickú diétu. Po krátkom čase začali chudnúť podľa očakávania. U žien, ktoré strácali hmotnosť príliš rýchlo, sa oslabili kosti a tým sa zvýšilo riziko vzniku zlomenín a rozvoja osteoporózy.  Nežiaduci efekt navyše pretrvával aj nasledujúcich deväť mesiacov, keď sa ženy snažili udržať si hmotnosť. Odborníci na výživu preto radia znižovať hmotnosť  opatrne. Ideálne je zhodiť približne jeden kilogram za týždeň.

Zvlášť nebezpečná je podľa výskumu medzinárodného tímu vedcov diéta pre tehotné ženy. Diéta počas tehotenstva ohrozuje vývoj plodu a zvyšuje riziko obezity, srdcových chorôb a cukrovky u dieťaťa po narodení.  Podľa odborníkov štúdia poskytuje prvý vedecký dôkaz spájajúci stravovanie tehotných žien s detskou obezitou a následným významným vplyvom na zdravie verejnosti, uviedla agentúra SITA. ,,Toto je veľký objav, pretože nám po prvý raz dáva potenciál pre vypracovanie optimálneho stravovacieho programu, podľa ktorého by sa mala matka stravovať," uviedol pre tlačovú agentúru AFP profesor Peter Gluckman z Liggins Institute na Auckland University.

Telo ukladá tuky
Podľa výskumu, ktorý uskutočnili vedci z Veľkej Británie, Nového Zélandu a Singapuru, môže jedlo, ktoré matka je počas tehotenstva, zmeniť funkciu DNA plodu. Tento proces označili pojmom epigenetická zmena. Pri vysokom stupni takejto zmeny sa u detí môže metabolizmus nastaviť tak, že dieťaťu ukladá v tele viac tuku, čoho následok býva obezita.  Také deti bývajú ako šesť- až deväročné priemerne o tri kilogramy ťažšie ako ich rovesníci, čo je v tomto veku veľa navyše oproti normálnej váhe," vyhlásil Gluckman. Nadbytočný tuk u nich môže zostať až do dospelosti. Tým sa zvyšuje riziko ochorenia na cukrovku a srdcové choroby. 

Príčinou tohto procesu je podľa vedcov zrejme skutočnosť, že plod si prispôsobuje metabolizmus. Embryo, ktoré sa vyvíja a nedostáva dostatočné množstvo uhľohydrátov dodávajúcich telu energiu, sa prispôsobí  a nastaví tak svoj metabolizmus na menší až ochudobnený prísun týchto látok.  Telo si teda bude ukladať viac tukov, čo je prirodzená reakcia. Pretože práve tuky môže neskôr využiť ako zdroje energie v prípade nedostatku potravy.

Text: Zuzana Hlavačková pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK