Diéty, ktoré môžu ničiť zdravie
Mnohé diéty síce uberú z vášho tela pár kilogramov, ale zároveň ho oberú aj o sily či vitamíny. A môžu byť nebezpečné.
Atkinsova diéta: Zakazuje príjem sacharidov, nadmerne zaťažuje obličky z dôvodu vysokého príjmu bielkovín. Príjem hlavne živočíšnych tukov zvyšuje riziko vzniku hyperlipidémie (vysoký obsah tukov v krvi). V žiadnom prípade by ju nemali dodržiavať ľudia so srdcovo-cievnym ochorením
Diéta Life Choice: Patrí k diétam jednostranne obmedzujúcim jednu zo živín a je nevyvážená. Vzniká riziko nedostatočného príjmu esenciálnych aminokyselín a mastných kyselín. V strave chýbajú takzvané ochranné tuky 3-omega polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v mäse morských rýb. Nadmerný príjem strukovín môže vyvolať zažívacie problémy a nadmerný príjem vlákniny nedostatok minerálnych látok.
Hollywoodska diéta: Patrí medzi drastické diéty a je to vlastne hladovka. Nazýva sa aj diéta modeliek, pretože ňou dokážu za tri dni zhodiť tri kilá. Pri tejto diéte sa jedáva iba dvakrát denne a príjem je maximálne 1¤800 kJ. Základom diéty sú vajcia, ryby, kuracie mäso alebo hovädzie steaky pripravené bez tuku, grapefruity, pomaranče, trochu zeleniny. Hlavnou zásadou je, že sa konzumuje ovocie v presne stanovenom poradí a kombináciách. Plusom tejto diéty je vysoký obsah vitamínu¤C a minerálnych látok. Jednorazovo je vhodná na prípravu metabolizmu na ďalšie chudnutie. Drasticky obmedzuje sacharidy a tuky.
Diéta podľa krvných skupín: Obmedzuje výber potravín, určuje, čo môžu ľudia s jednotlivými krvnými skupinami jesť. Strava nie je vyvážená, po čase chýbajú niektoré živiny. Hrozí nedostatok vitamínov a enzýmov. Napríklad ľudia s krvnou skupinou¤A by sa touto diétou dopracovali k nedostatku vápnika a osteoporóze.
Diéta Dr. Perriconeho: Táto diéta sa prísne riadi glykemickým indexom (GI). Odporúča konzumovať hlavne potraviny s nízkym GI, do 50. Zakazuje príjem sacharidových potravín S vyšším GI ako napríklad ryžu, cestoviny, chlieb, rafinované cukry, zemiaky a ovocné šťavy. Príliš nízky príjem sacharidov môže byť dôvodom vzniku hypoglykémie, čo sa môže prejaviť bolesťami hlavy, únavou, nervozitou, neschopnosťou sústrediť sa, studeným potom, trasením rúk, nízkou telesnou výkonnosťou.
Delená strava: Princíp tejto diéty je v nekombinovaní potravín s rozdielnym časom trávenia a s rozdielnymi požiadavkami na kyslosť či zásaditosť tráviacich štiav. Konkrétne potravín zo živočíšnej a rastlinnej skupiny, resp. bielkovín so sacharidmi. Podľa delenej stravy je pre chudnutie dôležité aj to, aby sa potraviny zo živočíšnej skupiny kombinovali len so zeleninou. Potraviny z rastlinnej skupiny je dovolené kombinovať so zeleninou aj s ovocím, ale nikdy nie súčasne. Pozor si nemusíme dávať iba na potraviny z neutrálnej skupiny, tie môžeme kombinovať so všetkými. Delená strava odporúča striedať dni s prevažne sacharidovými potravinami a dni bielkovinové. Rizikom je v tomto prípade nevyvážený denný príjem základných živín. V niektorých dňoch prevláda príjem bielkovín a tukov, inokedy príjem sacharidov. Pre mnohých ľudí, hlavne pre tých, ktorí sú pracovne a spoločensky aktívni, je náročné kontrolovať kombináciu potravín a zabezpečiť striedanie bielkovinových a sacharidových dní. Diéta neberie ohľad na prirodzenú potrebu príjmu živín a individuálnu chuť na jedlo. Neposkytuje možnosť voľby a prispôsobenia si jedálneho lístka aktuálnym okolnostiam a možnostiam. Preto nie je vhodná napríklad pre diabetikov a ľudí trpiacimi srdcovo-cievnymi ochoreniami. Pri dodržiavaní tejto diéty sa chudnúci začnú stravovať pravidelne, kontrolujú svoj jedálny lístok a tým aj denný príjem energie. Ak sa oproti predchádzajúcemu stravovaniu zníži príjem energie, chudnutie a zníženie hmotnosti je prirodzeným dôsledkom zníženú prísunu kalórií a energeticky výdatných jedál, a nie delenia potravín.
Text: zh, pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK