Škola varenia: Pripravte si holúbky - kapustné listy plnené mäsom
Holúbky, alebo ak chcete mletým mäsom plnené kapustné listy. Zdá sa vám to ako náročné jedlo? Ale čoby. Skúste to s našou školou varenia.
Holúbky
Čas prípravy: 25 min
Čas varenia: 25 min
Stupeň obťažnosti: 2
Suroviny:
- stredne veľká hlávka bielej kapusty
- 200 g hovädzieho a 200 g bravčového výrezu
- 200 g ryže
- 1 cibuľa, cesnak
- 150 g paradajkového pretlaku
- 2 vajcia
- 150 g múky polohrubej
- 1 dl oleja
- soľ, mleté čierne korenie, mletá sladká paprika
Postup:
Krok 1. Kapustu ktorej sme vyrezali hlúbik, dáme variť do osolenej vody s kvapkou oleja, aby zmäkla. Postupne odoberáme jednotlivé listy a dáme vychladnúť. Pripravíme pomleté mäso spolu s koreninami, cibuľou a cesnakom. Do tejto zmesi primiešame už uvarenú ryžu, vajíčka a trocha pretlaku.
Krok 2. Zmesou plníme jednotlivé listy a zatáčame do kornútov, tak, aby plnka nevyšla von. Kornúty opatrne poukladáme do hrnca a zalejeme vodou, do ktorej sme rozmiešali pretlak. Zalejeme len tesne nad kornútmi.
Krok 3. Dáme dusiť na pomalom ohni. Do hrnca môžeme pridať nasekanú kapustu, ktorá nám zvýšila, alebo podľa chuti môžeme použiť kapustu kyslú - na zvýraznenie chuti. Hotové holúbky vyberieme a podávame.
Náš tip: Do šťavy, ktorá nám ostala, môžeme pridať ešte pretlak alebo drvené paradajky, zahustiť múkou a máme k tomu paradajkovú omáčku. V niektorých regiónoch sa holúbky po uvarení opečú na masle alebo len tak nasucho.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravila: Silvia Kuľhová, šéfkuchárka hotela Karpatia v Humennom
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu