Presunúť na hlavný obsah

Chcete sa vyhnúť cukru v jedálničku? Vysadiť čokoládu nestačí...

Zdravie a relax

Pokiaľ ste dospeli k názoru, že vaše telo potrebuje očistu, o pár kilogramov menej a zdravšiu stravu, pravdepodobne dospejete (sama či po konzultácii s odborníkom), že zo stravy treba vysadiť veľkú časť sacharidov.

To však rozhodne neznamená, že prestanete sladiť kávu a čaj a dáte si len biely jogurt. Cukor na nás totiž striehne na mnohých miestach - pokiaľ sa chcete vystríhať jeho zbytočného pojedania (nemáme na mysli sacharidy, ktoré naše telo nabijú energiou), čítajte nasledujúce riadky:

1. Nielen obyčajný kryštáľový cukor alebo hnedý cukor sú zdrojom sacharidov, ktoré váš jedálniček nepotrebuje. Ak si prezriete obaly konzumovaných výrobkov, môžete naraziť na výrazy ako glukóza, maltóza, fruktóza, ovocný džúsový koncetrát, javorový sirup či ryžový sirup - to všetko sú zdroje cukru. V malom množstve neuškodia - ale pri diéte treba byť opatrná.

2. Volíte potraviny so zníženým obsahom tuku, pretože do zdravého jedálnička to skrátka patrí. Lenže pozor, nezabudnite skontrolovať aj obsah cukru. Často ho totiž výrobcovia pridávajú, aby výsledná chuť produktu nepôsobila plytko či príliš "light".

3. Omáčkové prílohy sú cukrové bomby. Či je reč o kečupe, omáčke na špagety a barbecue alebo dokonca chrenovej paste - v každej z nich sa nachádza veľa sacharidov.

4. Bez pridaného cukru neznamená bez cukru. Ak ste sa rozhodli piť džúsy, na ktorých veľkými písmenami svieti, že neobsahujú pridaný cukor, neznamená to, že sacharidy tento nápoj neobsahuje. Cukor je totiž výraznou zložkou ovocných štiav. Niežeby pre naše telo boli škodlivé, ale ak ste sa rozhodli pre diétu, odštavené ovocie či džúsy bez pridaného cukru rieďte vodou alebo si ich doprajte len príležitostne.

Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK