Káva údajne znižuje riziko rakoviny prsníka
"Kávičkovanie" nie je len príjemným doplnkom spoločenského života, ale pomáha aj pri znížení rizika vzniku rakoviny prsníka.
Aspoň tak tvrdia autori najnovšej vedeckej štúdie publikovanej v odbornom žurnále Breast Cancer Research.
Švédski výskumníci k tomuto záveru dospeli porovnávaním životných návykov žien, ktoré trpeli na toto nádorové ochorenie, s tými, ktoré ostali zdravé. Výsledky boli podľa nich jednoznačné. Ženy, ktoré si rady dopriali čierny kofeínový nápoj, boli výrazne menej náchylné na rakovinové ochorenie prsníka. "Sme si vedomí toho, že verejnosť môže byť zmätená tým, čo sa hovorí o káve. Raz je káva pasovaná za liek, inokedy sa v médiách objavia informácie o jej škodlivosti. Podľa nášho výskumu však káva pomáha znížiť riziko vzniku aspoň niektorých druhov rakoviny prsníka," uviedli vedci z Karolinska Institutet.
Karcinóm prsníka je najčastejším zhubným nádorom u žien. Postihuje každú dvanástu ženu a jeho výskyt v populácii v celosvetovom meradle neustále narastá. Celosvetový výskyt nie je rovnomerný, najčastejší je v Európe a Severnej Amerike. Každoročne je na Slovensku diagnostikovaných viac ako dvetisíc nových prípadov. Dlhodobé prežívanie pacientok závisí od štádia, v ktorom sa nádor odhalí. V mnohých prípadoch je za vznik rakoviny prsníka zodpovedný ženský pohlavný hormón estrogén. Estrogén podporuje rast buniek v prsníkovom tkanive a rakovina je poruchou v ich nekontrolovateľnom raste.
Text: Miroslav Vajs pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK