Špargľa - pochúťka kráľov. Náročné pestovanie, jednoduchá príprava
Špargľa je zdravá, chutná a má málo kalórií.
Jej pestovanie je pomerne náročné. Dávnejšie si špargľu pre jej vyššiu cenu mohli dovoliť jesť len bohatí, a tak dostala prezývku Pochúťka kráľov. Špargľa sa používala aj ako liek a poznali ju už starovekí Egypťania pred vyše 5 000 rokmi. Sezóna špargle sa začína väčšinou na prelome apríla a mája. Špargľa sa varí, zapeká i sterilizuje v sladkokyslom náleve.
Špargľu varíme zvyčajne:
8 až 12 minút
500 g v 1 litri vody, môžeme pridať 1 kl soli, dokonca aj 1 kl cukru.
Špargľa sa konzumuje čerstvá, najneskôr 4-5 dní po zbere. Skladuje sa v chladničke pri teplote +2 až +7 C.
Rýchly recept: Špargľa zapečená so syrom a šunkou
Potrebujeme:
500 g uvarenej bielej špargle
150 g tvrdého syra
125 g šunky
50 g masla
Postup:
Výhonky špargle zrolujeme do plátkov šunky, naskladáme do maslom vymasteného pekáča a posypeme nastrúhaným syrom. Vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme krátko, kým sa syr nerozpustí. Konzumujeme teplé.
Tip lenivého labužníka:
Uvarenú špargľu jemne osoľte a posypte postrúhaným parmezánom. Môžete ju aj pokvapkať rozpusteným maslom.
Špargľa obsahuje:
vitamíny B1, B3, B5, C, E, K
betakarotén, kyselinu listovú, vlákninu
draslík, fosfor, horčík, mangán, vápnik, zinok, železo
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK