Tipy a triky: skúste to na mravce v kuchyni s medom
Radíme, ako si lepšie poradiť v kuchyni.
Mikrovlnná rúra šetrí čas i peniaze
Jedlá ohrievajte v mikrovlnnej rúre priamo na tanieri. Je to rýchlejšie ako na sporáku v hrnci. Navyše môžete ušetriť až 70 percent energie.
Mravce v kuchyni
Skúste na ne trik niektorých babičiek. Na viečko z kompótu dajte trochu medu a položte ho mravcom do cesty. Sladká vôňa ich priláka, ale lepkavý med ich už nepustí von.
Bylinkové maslo
rozpustené sa hodí na špargľu, kuracinu i grilovanú zeleninu
200 g masla, 1 kl petržlenovej vňate, 1 kl pažítky, 1 kl čerstvého estragónu
1. Bylinky posekáme najemno, vmiešame do zmäknutého masla.
2. Dochutíme soľou a čerstvo pomletým čiernym korením
3. Vyklopíme na potravinársku fóliu, vyformujeme valček, zabalíme a dáme stuhnúť do chladničky.
4. Odkrajujeme podľa potreby, skladovať sa dá aj v mrazničke, kde vydrží i niekoľko týždňov
Tipy & triky z Varecha.sk
Aby závin pri pečení nepraskol
Nechajte hotové záviny dobre podkysnúť, potrite ich a popichajte vidličkou. Dajte ich do horúcej rúry na pár minút najprv na 220 °C, potom uberte a dopečte pri 180 °C. Plnky však nesmie byť priveľa a cesto pritenké.
Čo s čokoládovými vajíčkami po Veľkej noci?
Roztopte ich nad parou, môžete pridať i trošku cery (podľa druhu čokolády). Nakrájajte ovocie (jablká, banány, jahody...) napichujte ich na paličky a namáčajte.
Ako uvariť vajíčko, aby sa ľahko lúpalo
Vajcia dajte do studenej, dobre osolenej vody a od bodu varu varte presne 8 minút. Hneď preložte do drezu, pustite na ne studenú vodu a každé vajce klepnite o hrniec (pod vodou) z tupého i ostrého konca. Tak sa studená voda dostane pod škrupinu. Vajce poklepkajte dookola na tvrdej podložke a jemne pogúľajte medzi dlaňami, aby sa škrupina a šupka oddelili od bielka. Potom už vajíčko obielite raz-dva.
Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK