Hríbové ragú s polentou. A vajcom, ktoré sa stratilo
Pripravujte hríby s fantáziou.
"Kto miluje dobré jedlo, miluje huby. Stačí prikoreniť bylinkami a dobrota z čerstvých kozákov, dubákov či kuriatok chutí a vonia lepšie než mäso," tvrdí Monika Medvecová, šéfkuchárka hotela Plejsy v Krompachoch. Tu je jeden z jej receptov.
Obťažnosť: 2
Čas prípravy: 45 min.
Čas varenia: 30 min.
Na 4 porcie potrebujeme:
Ragú
1 šálka hríbov
2 strúčiky cesnaku
1 šalotka
rozmarín, tymian, soľ
1/4 šálky vývaru
olivový olej
maslo
strúhanka
Polenta
1 šálka kukuričnej krupice
2 šálky vody
2 šálky zeleninového vývaru
štipka soli
2 PL masla
1/4 šálky parmezánu
Stratené vajcia
vajcia
voda
ocot
Postup:
Vodu s vývarom privedieme do varu a postupne za stáleho miešania pridávame kukuričnú krupicu. Znížime na najnižšiu teplotu a za občasného premiešania varíme cca 15 min. Medzitým si nakrájame hríby, cesnak a šalotku, osmažíme si ich na olivovom oleji, pridáme hríby, chvíľu smažíme a potom zalejeme vývarom, dochutíme bylinkami a soľou a chvíľu podusíme. Do hotovej polenty zamiešame maslo a syr. Stratené vajcia si pripravíme tak, že do vriacej vody dáme asi za lyžičku octu a rozklepneme vajíčko, povaríme cca 90 sekúnd a sitkom vytiahneme. Varíme vždy po jednom vajíčku. Potom už len naservírujeme polentu, navrstvíme na ňu hríbové ragú, stratené vajce, posypeme cesnakovou strúhankou, ktorú si pripravíme tak, že na masle si opražíme strúčik cesnaku a pridáme strúhanku, dozdobíme vetvičkou rozmarínu a podávame.
Tip od šéfkuchára:
Polentu si pripravte skôr a dajte do formičky, aby stuhla.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu