Keď si deti pýtali ustrice, šéfkuchár Žídek jasal
Príprava jedla už nie je len zábavou pre dospelých. Varenie fascinuje čoraz mladšie ročníky.
A tak nečudo, že aj na Slovensku sa otvárajú víkendové školy varenia pre deti. Na prvomájovom kurze varenia so šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom a Andreou Bučekovou bolo mimoriadne veselo. Aj keď hviezda televíznej relácie Áno, šéfe hneď na začiatku deti varovala, že kto nebude poslúchať, toho šupne do pece.
Je prvý máj, Sviatok práce, a do Žídekovej cvičnej kuchyne v bratislavskom Erdödyho paláci vstupuje štvorica nádejných kuchárov - dievčatá Žofka, Sára a Vanda a trinásťročný Jakub. Žídekova mohutná postava vzbudzuje rešpekt, deti naňho pokukujú, no keď sa ich český šéfkuchár opýta: "Decká, viete, ako mi budete hovoriť?" okamžite zborovo zakričia: "Áno, šéfe!"
Žídek sa pousmeje a medzi ním a jeho mladistvým tímom okamžite preskočí iskra. Ale prísny strážca gastronomickej kvality hneď vyzve svoj tím, aby sa pustil do čistenia špargle. V programe síce pôvodne bola príprava nátierok a úvod do stolovania, tieto body však skúsený šéfkuchár preskočí a prejde k vareniu pre pokročilých.
Lúpanie žížal
"Čo máte radšej: špargľu či hranolčeky?" skúša Žídek svoj tím. Odpovie si sám: "Zbytočná otázka, jasné, že hranolčeky. Tie si pripravíme tiež, ale špargli sa, decká, nevyhnete." Rozdá deťom škrabky a názorne im ukáže, ako sa správne šúpe špargľa. Jakub doma rád pomáha v kuchyni a ako najskúsenejší kuchársky učeň dostane nôž na výrobu hranolčekov. Medzitým šéfkuchár vysvetľuje, že správny kuchár si po každej činnosti nezabudne upratať. Decká prikyvujú, no šupky lietajú po dlážke, Žídek ich hádže do koša a naoko sa čertí: "Ježišmária, Žídek upratuje. Kto to kedy videl? Načo tu tie decká mám?"
Hodí očkom po sedemročnej Žofke, ktorá šúpe špargľu, čo jej len sily stačia a varuje ju: "Ať z toho nezustanou párátka." Žofka prikyvuje, hoci na kontrolnú otázku, čo je párátko, nevie odpovedať. Ale už je tu ďalšia otázka: "Akú máte rady zmrzlinu - sladkú či veľmi sladkú?" pýta sa šéf Žídek a decká, ktoré už pochopili, že s tým hádzaním do pece to nebude až také horúce, nadšene kričia: "Veľmi sladkú." Šéfkuchár ich však v mihu presvedčí, že príliš sladká zmrzlina nie je zdravá a urobia si spoločne vanilkovú pochúťku sladkú tak akurát.
Medzitým je špargľa ošúpaná a na Žofku už čaká ďalšia úloha. "Chceš si olúpať žížaly?" Žížaly sú krycím menom pre tigrie krevety - ukazuje sa, že variť sa bude z najvyberanejších surovín. Sedemročná Vanda však chce s rovnako starou (či mladou) Žofkou držať krok, a tak šéf vyhlási preteky v šúpaní kreviet. "Do toho, do toho!" povzbudzuje šéfkuchár. Sára, ktorá dary mora nemá veľmi v obľube, opatrne pokukuje po čudesných sivých potvorkách. "Neboj, keď sa uvaria, budú červené," láka šéfkuchár Sáru. Tá sa síce odvážne nechá presvedčiť, že teda krevetu chytí do ruky, ale je to natoľko silný zážitok, že radšej odbehne na druhý koniec kuchyne pomôcť kuchárke Andrei s prípravou zemiakového cesta na šúľance.
Kým Sára strúha zemiaky, Žídek odvážnejšej časti kuchtíkov ukazuje, ako správne z krevety vybrať črievko. Ako naschvál, prvé tri krevety tmavé črievko nemajú a šéf to komentuje: "Ten kreveťák si stihol skočiť na záchod." V tej chvíli si už decká definitívne získal.
A je čas na sľubovanú vanilkovú zmrzlinu. Kým starší Kubo krája hranolčeky ako profík, Žofka s Vandou majú miešať mlieko. Prváčky sú však príliš malé a nedočiahnu ku kastrólu. Žídek sa však okamžite vynájde - vyloží dievčatá na plastovú debničku a zavelí: "Tak slečinky, miešať!" Vanda so Žofkou sa okamžite ohradia, aké sú ony slečinky, ale Žídek sa tiež nedá: "A čo ste - kluci?"
Vtedy už má v ruke vanilkový struk a vysvetľuje deťom, že keď im rodičia kúpia vanilkovú zmrzlinu a nebudú v nej drobné čierne bodky, ide o podfuk. Všetci štyria kuchtíci sa v okamihu naučia, ako sa nožom vytiera zo struku vanilka.
Ani kuchárka Andrea sa nechce dať zahanbiť a láka deti, aby s ňou šli šúľať šúľance. Deti chvíľku váhajú, no šéf ich posmelí: "Ja viem, že robím lepšie veci, ale bežte na chvíľu za tetou." O pár minút už decká radostne miesia cesto, až majú zalepené celé ruky. Keď ich Andrea nabáda, aby si umyli ručičky, Žídek sa hromovým hlasom zasmeje a volá: "Aké ručičky? Však sú veľkí, majú ruky!" Decká nadšene prikyvujú, sú predsa veľké.
Žiadna barbie kuchyňa
Po chvíli sa Žofka s Vandou vrátia k miešaniu skvele rozvoniavajúcej zmrzliny (pre arómu do nej šéfkuchár pridal aj trochu Trenčianskeho hradného s poznámkou, že alkohol sa vyvarí) a šéf ich varuje: "Opatrne, nech sporák veľmi nepostriekate, to nie je žiadna barbie kuchyňa!" Decká miešajú ostošesť, mlieko strieka z kastróla, no sa len smejú, ochutnávajú zmrzku a strašne im chutí.
Žídek sa spokojne usmieva a spieva si: "Dám si s vami, ať sme tlustý na tři prsty!" Sára šepká: zjeme to skôr, ako bude zmrzka hotová. Žofka medzitým zbadá, že popri šúľancoch sa majú pripravovať aj pirôžky a hneď vyhŕkne: "Ja mám veľmi rada pirôžky, aj maminka ich robí." Šéf to využije a vraví: "Ale odteraz ich budeš doma robiť ty. Poď na to!"
Polovica tímu sa pustí do šúľania šúľancov, druhá polovica vykrajuje pirohy. Šéfkuchárka Andrea pritom deti skúša: "Pamätáte si, čo sme dávali do kvásku?" Žofka s Vandou nevedia, ale hneď sa ospravedlňujú: "Ale kvások robil Kubo so Sárou." A Kubo hneď odrecituje správny postup.
Nasleduje obaľovanie kreviet v špeciálnej chlebovej strúhanke a ukážka, ako sa správne blanšírujú rajčiny. Jarda Žídek deckám sľubuje prípravu burgera. Ktosi navrhne cheeseburger alebo kurací burger, ale Žídek namieta, že najlepší burger je predsa s hovädzím mäsom. Šéfkuchár dobromyseľne pristúpi na výrobu kuracieho burgera a vtedy Sára veľkoryso navrhne: "Áno šéfe si môže dať aj hovädzí." Žídek sa tvári, že je namäkko a dojato tvrdí: "Vy ste tááákííí dobríííí."
Dojatie však netrvá dlho, je čas naučiť Vandu, ako sa správne rozklepne vajíčko. Vande to ide skvele a šéf sa pýta: "Máte rady špagety?" Decká nadšene kričia áno a Žídek spokojne odpovedá: "Ja som to vedel. A chcete špagety s kečupom?" Decká opäť súhlasia, vtedy ich však šéfkuchár zastaví: "S kečupom nebudú, ale s rajčinami." Sára sklamane namieta, že rajčiny nemá rada. Šéf ju upokojuje, usmievajúc sa pod fúzy: "Tak ich nebudeš mať s rajčinami, ale s krevetami." Sára krevety v porovnaní s rajčinami nepovažuje za výhru, ale radšej nenamieta, aby nevyfasovala niečo ešte horšie.
Kto neskáče, nie je Čech
Potom sa má Vanda naučiť miesiť cesto. Šéf jej ukazuje, že sa do toho musí oprieť a môže si aj poskočiť. Nebojácna Vanda okamžite začne skákať a šéf to komentuje: "Vidíte? Kto neskáče, nie je Čech." Vanda, ktorá ma na líci namaľovaný slovenský znak a podporuje slovenských hokejistov, okamžite prestane skákať.
Ale nie je čas na poskoky a dlhé úvahy, na programe je príprava čierneho a zeleného rizota, o ktorom šéf tvrdí, že ho jedávajú Shrek a princezná Fiona. Každý zo štvorice dostane svoj kastról a pripravuje svoje rizoto. Kuchtíkom je pri sporáku horúco a Žofka sa pýta, či si nemôže dať slnečné okuliare. Jardu Žídeka a Andreu návrh srdečne pobaví. Šéf vytiahne vrecúško so zelenou (hráškovou) pastou a vytlačí z neho dievčatám časť do rizota, Kubo do svojho čierneho sépiového rizota (Žídek tvrdí, že ide o bahno zo Shrekovho močiara) dostane kus chobotnice. "Chcete ochutnať?" pýta sa šéf a neverí vlastným očiam a ušiam, keď sa prihlásia všetci okrem Sáry. Vanda a Žofka statočne žujú kúsok chápadla, ale Žofka chobotnicu po chvíli vypľuje. Žídek vraví Vande, aby ju nasledovala, ale Vanda chobotnicu nechce vypľuť ani za nič. Keď ju konečne prehltne, hovorí: "Ďalší kúsok by som neprežila." Žídek sa úprimne teší a chváli dievča: "Ty si moje šikovná Vandička!"
Potom však príde ešte väčšie prekvapenie, keď sa Žofka začne rozplývať nad tým, ako má rada ustrice. Žídekovi sa to nechce veriť, ale keď Žofka trvá na svojom, prinesie šesť ustríc a dá ich deťom ochutnať. Predtým sa pýta, či nemá pripraviť vrecúška na vracanie. Žofku však nijako nezneistí, nechá si ustricu pokvapkať citrónom a labužnícky si ju vychutnáva. Keď to vidia Vanda a Kubo, tiež si prosia ustricu. Sára na nich neveriaco pozerá, presvedčiť sa však nenechá. Žídek sa plieska do stehien a vraví: "To som teda nečakal, správna výchova, učíme deti jesť správne veci odmalička."
Hráškové rizoto s parmezánom, ktoré deti pripravili, nemalo jedinú chybičku - chutilo ako z michelinovskej reštaurácie. Rovnako skvelé boli ravioli bolognese, makové šúľance, lekvárové pirohy a pizza, ktorú si každý z účastníkov kurzu pripravil vlastnoručne. Všetko podľa profesionálnych receptov a z prvotriednych čerstvých surovín, veď šéfkuchár Žídek je známy nepriateľ polotovarov. Azda najväčší úspech zožala výroba špagiet na špeciálnom stroji, ale decká bavilo aj prehadzovanie palaciniek na panvici. Plnené čerstvými jahodami chutili neskutočne dobre. Vynikajúci bol aj šejk s lesným ovocím a vanilková zmrzlina.
Najneuveriteľnejšie však bolo, ako si obávaný znalec z relácie Áno, šéfe deti okamžite získal. Keď sa deti príliš rozdivočili a zdalo sa, že ich skákanie po kuchyni sa bude krotiť len ťažko, začal im udeľovať mínusové body. Rozkokošenú Vandu nerozhádzali ani dva trestné body. Keď však šéf vyhlásil, že po troch mínusových bodoch nebude žiadna zmrzlina, tím okamžite stíchol a začal opäť fungovať ako švajčiarske hodinky.
Keď deti po štyroch hodinách naservírovali rodičom všetky svoje chody, tí onemeli od úžasu. Navrhli, že deti pošlú k Žídkovi do učenia na celý týždeň. Šéf síce chvíľu naoko uvažoval o lacnej pracovnej sile, potom však ponuku s vďakou odmietol. Aj keď stráviť celé predpoludnie s mladými kuchtíkmi je dosť vyčerpávajúce, pracuje sa s nimi často oveľa lepšie ako s účastníkmi reality šou Áno, šéfe.
Text: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu