Presunúť na hlavný obsah

Káva pri rozumnom pití zdraviu pomôže, ale pozor na turka

Zdravie a relax

Káva podľa lekára Pavla Kohouta obsahuje viac ako 200 zdraviu prospešných látok s antioxidačnou aktivitou, niektoré prispievajú k ochrane napríklad pred rakovinou.

Až 70 percent denne prijatých antioxidantov môžu tvoriť práve antioxidanty skonzumované v káve, uviedol Kohout. Podľa neho je s pitím kávy stále spojený rad mýtov, ktoré sa aj vďaka modernému výskumu darí vyvracať.

"Bolo napríklad zistené, že pravidelné pitie kávy dokáže preventívne pôsobiť proti vzniku niektorých civilizačných chorôb ako cukrovka druhého typu alebo Parkinsonova choroba," uviedol Kohout, ktorý je zakladateľom a garantom Inštitútu kávy.

Ako lekár apeluje zároveň na rozumnú mieru pitia kávy. "Odporúčaná denná dávka kofeínu je 200 až 300 miligramov na deň, čo predstavuje štyri až šesť šálok kávy," upresnil.

Pre rad krajín je podľa Kohouta pitie kávy takmer životným štýlom. Typické sú napríklad Taliansko s espresom alebo Rakúsko s viedenskou kávou. Podľa lekára v porovnaní s Európou však Česi aj Slováci v pití kávy zaostávajú.

Medzi stále veľmi obľúbené nápoje patrí tradičný "turek" alebo tiež turecká káva. Jej priaznivé účinky však podľa lekárov znižuje práve spôsob prípravy - odborníci ju za veľmi zdravý spôsob pitia kávy nepovažujú. 

Text: ČTK, oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK