Presunúť na hlavný obsah

Domáce pesto - takto si ho pripravíte

Recepty

Pesto sa stalo už aj súčasťou slovenských domácností. Okrem toho z obchodu si k cestovinám či šalátom môžete pripraviť aj vlastné "domáce"...

Pesto je špecialita pochádzajúca z talianskej kuchyne. Táto koncentrovaná omáčka (husté pyré) je vhodná na dochutenie najmä cestovín, ale aj iných pokrmov. Základnými surovinami na výrobu pesta sú čerstvá bazalka, píniové oriešky, olivový olej a parmezán. Ďalšími ingredienciami na dochutenie môžu byť rajčiny, cesnak, cibuľa, čerstvé bylinky. Vyskúšajte sami.

Domáce pesto (na 3 poháre po 200 ml)

Suroviny:
- 3 zarovnané PL píniových orieškov (asi 50 g)
- 3-4 menšie cibule
- 100 g jemne nasekanej čerstvej bazalky (môže byť aj mrazená)
- 50 g nastrúhaného parmezánu
- 200 ml extra panenského olivového oleja
- 2 zarovnané KL soli
- 2-3 strúčiky cesnaku (nemusí byť, podľa chuti)
- 1 PL teplej vody
- 1 vrchovatá KL pomôcky na konzervovanie
- trochu olivového oleja na pokvapkanie

Postup:
Píniové oriešky dáme do igelitového vrecka a rozdrvíme. Cibule olúpeme a nakrájame nadrobno. Oriešky s cibuľou, bazalkou, parmezánom, olejom, soľou, prípadne s cesnakom rozmixujeme ponorným mixérom, najlepšie v sklenenej alebo kovovej nádobe. V 1 lyžici teplej vody rozmiešame pomôcku na konzervovanie, vmiešame do pesta a naplníme ním poháre. Pokvapkáme olejom a ihneď uzavrieme viečkom.

Náš tip: Otvorené pesto uchovávame na chladnom tmavom mieste.