Presunúť na hlavný obsah

Dubáky na bylinkovom rizote - len sa tak zapráši...

Recepty

Hríby v máji podrástli. Pokiaľ máte rada dubáky, pripravte si chutný obed s bylinkovým rizotom.

Dubáky na bylinkovom rizote

Suroviny na prípravu dubákov:
- 500 g malých dubákov
- 1 strúčik cesnaku
- 4 PL olivového oleja
- soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
- trochu citrónovej šťavy
- bazalka na ozdobenie

Bylinkové rizoto:
- 1 cibuľa
- 60 g masla
- 150 g talianskej guľatej ryže
- 1/8 l bieleho vína
- 300 - 400 ml vývaru
- 30 g strúhaného parmezánu
- 4 PL najemno nasekaných byliniek (pažítka, petržlenová vňať, bazalka, trebuľka)
- soľ, mleté čierne korenie

Postup:
Dubáky očistíme a aspoň z polovice z nich odstránime nožičky, ktoré nasekáme. Na rizoto očistíme cibuľu a najemno ju nasekáme. Na panvici rozohrejeme 40 g masla, do sklovita na nej osmažíme ryžu, pridáme cibuľu a nasekané nožičky z dubákov, zalejeme bielym vínom a pomaly dusíme. Počas dusenia pridávame postupne vývar, pod pokrievkou dusíme 30 minút. Potom ešte desať minút za stáleho miešania dusíme, kým nie je rizoto krémovité a ryža mäkká, nesmie však byť rozvarená. Pridáme zvyšné maslo, parmezán a bylinky. Dochutíme soľou a korením. Očistíme cesnak. Na panvici rozohrejeme olivový olej a z oboch strán na ňom opražíme dubáky. Pridáme roztlačený cesnak, osolíme, okoreníme a zastrekneme citrónovou šťavou. Hotové dubáky servírujeme na rizote a dozdobíme čerstvou bazalkou.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Pravdu
Jedlo pripravila: Monika Medvecová, šéfkuchárka hotela Plejsy v Krompachoch
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu