Päť potravín, ktoré zasýtia a postave neublížia
Pri dodržiavaní diéty či zdravého jedálnička sa mnohí z nás vrhnú na obmedzovanie jedla a konzumáciu len dva či trikrát denne. Správne to nie je.
Ale to už predsa dávno viete. Pokiaľ chcete schdunúť, cvičte a jedzte správne potraviny. Ale jesť musíte aspoň päťkrát (môžete aj sedemrkát) za deň. V takom prípade vyvstáva otázka, ktoré zdravé pokrmy sú vhodné na "prestravovanie" - na olovrant či desiatu.
Skúsiť to môžete napríklad s uhorkou. Či už čerstvá alebo nakladaná uhorka je zeleninovou pochúťkou s nízkym obsahom kalórií. Pri nakladaných uhorkách však pozor na nálev. Lepšou alternatívou sú čerstvé uhorky, ku ktorým pridáte trochu octu na dochutenie. Zasýtia a osviežia.
Popcorn pôsobí na prvý pohľad ako fast-foodový prehrešok a v kinách, kde ho vyrábajú s množstvom pridaného tuku, rozhodne medzi zdravé pochúťky nepatrí. Ak si však kukuricu pripravíte sama doma a ochutíte ju len troškou soli, určite nespáchate žiaden hriech voči svojej línii. Navyše tento pokrm obsahuje aj vlákninu, prospešnú pre naše trávenie.
Kyslá kapusta má síce nevýhodu v tom, že zapácha a do práce by ste si ju na desiatu nosiť nemali. Ale inak ide o veľmi zdravú, výživnú a pocit sýtosti vyvolávajúcu potravinu. Upraví trávenie a vaše krivky neohrozí.
Grapefruit je bohatým zdrojom vitamínu A a C, obsahuje draslík a vlákninu. Jeho konzumáciou vyrovnávate hladinu cukru v krvi. Prospieva zdraviu, zasýti a dodáva potrebné živiny.
Máj je čas čerešní. Pokojne ich teda zaraďte do svojho jedálnička. Pre diéterky sú skvelou pochúťkou na zahnanie hladu a vďaka vysokému obsahu antioxidantov znižujú obsah voľných radikálov v tele.
Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK