Hubárska sezóne je v plnom prúde - čo vám nesmie chýbať?
Či už sa chystáte vyraziť na hríby do lesa alebo pripravovať pochúťky z hríbov doma, nemali by ste zabúdať na dôležité súčasti. Toto by vám chýbať nemalo.
Hubársky nôž
Atlas húb
Jeden z najväčších knižných atlasov húb na svete je Veľký atlas húb od L. Hagaru, V. Antonína a J. Bauera, ktorý obsahuje viac ako 1 200 druhov húb. Na internete nájdete bohatý atlas na adrese www.nahuby.sk.
Košík
Ak si huby zbierate sami, dobrý košík je na nezaplatenie. SKúste skočiť na tržnicu, určite narazíte na nejakého šikovného predajcu, ktorý košíky vyrába sám alebo ich odoberá od niektorého z remeselníkov z vidieka. Pri výbere otestujte, akú váhu košík znesie, či sa dobre drží a padne pevne do dlane a či z neho pri náročnejšom teréne nebude obsah vypadávať.
A čo treba, keď už huby máte prichystané vedľa sporáka?
Cibuľa
Opražená cibuľka je základom mnohých jedál, hubové nie sú výnimkou.
Korenie
Čierne korenie, čerstvo namleté, dodá hubom zaujímavú chuť.
Bylinky
Už sa začínajú zelenať aj v záhradkách, využite ich pri príprave hubových dobrôt.
Kyslé ochutiny
Na zjemnenie hríbov môžeme použiť kyseliny, okrem citrónovej šťavy sa hodí limetová šťava, biele víno, ocot z červeného vína alebo aj balzamikový ocot. Kyslými prísadami však dochucujeme až po tepelnej úprave.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK