Presunúť na hlavný obsah

Bazová šťava či džem s vanilkou - takto si ich pripravíte

Recepty

Z ovocia si možno pripraviť rôzne džemy, z bazových kvetov dobrú šťavu - trio receptov možno inšpirujú aj vás.

Bazová šťava

na 2,8 l šťavy potrebujeme:
- 40 bazových kvetov
- 3,5 balíčka kyseliny citrónovej
- 1 balíček Gelfixu Extra 2:1
- 3 l prevarenej vody
- 3 kg krupicového alebo kryštálového cukru

Postup:
Bazové kvety opláchneme vodou a vložíme najlepšie do trojlitrového zaváracieho pohára alebo do vyššieho hrnca. Kyselinu citrónovú a Gelfix Extra rozmiešame v prevarenej vlažnej vode a nalejeme na kvety. Pohár alebo hrniec prikryjeme a kvety v náleve necháme 48 hodín uležať. Šťavu precedíme cez sitko, pridáme cukor, ktorý dobre rozmiešame a necháme rozpustiť. Šťavu plníme do čistých pohárov, dobre uzavrieme.

Náš tip: Šťavu riedime pitnou vodou, podávame s ľadom alebo dobre vychladenú.

-----------------------

Jahodový džem s malinami a vanilkou

na 4 poháre po 375 ml potrebujeme:
- 600 g jahôd
- 400 g malín
- 1 vanilkový struk
- 1 balíček Gelfixu Super 3:1
- 350 g krupicového alebo kryštálového cukru

Postup:
Umyté jahody očistíme, necháme odkvapkať, odvážime a nakrájame na malé kúsky. Maliny preberieme, umyjeme a odvážime. Ovocie vložíme do väčšieho hrnca. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme, nožom vyškriabeme dreň a spolu so šupkou vložíme do hrnca k ovociu. Obsah balíčka Gelfix Super zmiešame s dvoma PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu, dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve prevareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej. Odoberieme prípadnú penu, vyberieme struk. Ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).

Náš tip: Vanilkové struky zbavené drene sa dajú ešte použiť do vareného vína alebo ich možno hodiť do fľaše s trstinovým rumom a nechať macerovať. Takýto rum je skvelý do dezertov a sladkých krémov či na flambovanie.

-----------------------

Ríbezľové želé

na 4 poháre po 375 ml potrebujeme:
- 1 000 ml ríbezľovej šťavy (z asi 1,5 kg čerstvých ríbezlí)
- 1 balenie želírovacieho cukru Extra 2:1

Postup:
Ríbezle prepláchneme, necháme v sitku odkvapkať, potom odstopkujeme. Po častiach rozmixujeme a vzniknutú kašu prepasírujeme cez husté sitko (môžeme použiť aj lis na ovocie). Zachytenú šťavu odmeriame a nalejeme do hrnca. Pridáme želírovací cukor Extra a dobre premiešame. Privedieme do varu a za stáleho miešania varíme minimálne 5 minút. Odstavíme, odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).

Náš tip: Červené ríbezle obsahujú veľké množstvo vitamínu A a C, čo pozitívne ovplyvňuje imunitný systém. Čaj z listov červených ríbezlí sa používa pri liečbe horúčkovitých chorôb, pri črevných chorobách, podporuje trávenie a pôsobí močopudne.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr. Oetker