Najúčinnejšie potraviny na chudnutie
Keď túžime byť zdraví a štíhli, snažíme sa nakupovať vhodnejšie potraviny.
Častejšie preto pri nákupe siahame po výrobkoch s označením "light, nízkotučný, bez cukru, fitnes, dia, celozrnný". Musíme si však dať pozor na to, či potraviny s takými nápismi skutočne plnia svoj účel, pretože aj po takzvaných "light" potravinách sa dá priberať. Preto je niekedy vhodnejšie siahnuť po osvedčených prírodných potravinách, ktorých konzumácia nám pomáha udržať si štíhlu líniu.
Brokolica
Brokolica je bohatá na ß-karotén a na ďalšie potrebné vitamíny a minerály. Jedna hlávka brokolice obsahuje polovicu odporúčanej dennej dávky ß-karoténu, viac ako dvojnásobok odporúčanej dávky vitamínu C, veľké množstvo draslíka, vápnika, kyseliny listovej, selénu a vlákniny. Pôsobí priaznivo na zažívanie, činnosť svalov a hormónov. Je výborná na redukčnú diétu.
Grapefruit
Aj grapefruit pomáha znižovať nadváhu. Už po konzumácii jedného grapefruitu sa budete cítiť sýti a pritom prijmete minimálne množstvo kalórií. Horkastá chuť ovocia navyše potláča chuť na sladké. Okrem toho zmierňuje tráviace a črevné ťažkosti a obnovuje poškodenú črevnú mikroflóru.
Rybie mäso
Pri chudnutí si veľa ľudí myslí, že sa konzumácii rýb musí vyhýbať. Ryby síce obsahujú vyššie množstvo tuku, ale obavy sú neopodstatnené. Ryby sú absolútne skvelým zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré sú pri chudnutí veľmi dôležité, pretože zabraňujú odbúravaniu svaloviny. Rybie mäso zásobuje organizmus vitamínmi B, A a D a minerálnymi látkami, ako sú zinok a jód.
Ryža
Je ľahko stráviteľná, dobre zasýti a pritom nám dodá menej kalórií ako iné prílohy - varené zemiaky, knedle či halušky. Môžeme ju variť ako prílohu, hlavné jedlo, na slano, na sladko, z polotovarov i v celozrnnej ešte zdravšej verzii. Ryža je bohatá na škrob, obsahuje menšie množstvo bielkovín a je chudobná na tuky. V jej zrnkách môžeme nájsť aj niektoré druhy vitamínov a minerálnych látok.
Ovsené vločky
Ide o obilný výrobok vzniknutý rozdrvením ovsených zŕn. Z ovsených vločiek sa pripravuje veľa pokrmov spadajúcich do kategórie zdravej výživy, predovšetkým müsli, a používajú sa tiež pri výrobe celozrnného pečiva. Sú cenným zdrojom radu živín. Ovos tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy, posilňuje organizmus pri vyčerpaní a únave. Zachováva správnu funkciu hrubého čreva a pomáha pri znížení hladiny cholesterolu v krvi.
Celozrnné pečivo
Veľkú pozornosť venujeme aj výberu vhodného pečiva. Najviac vlákniny obsahuje celozrnné pečivo. No tvrdenie, že tmavé pečivo je zdravšie ako to biele, nie je úplne pravdivé, lebo tmavé pečivo nemusí byť celozrnné a často býva prifarbené.
Čo treba mať na mysli
Potravu treba prijímať v pravidelných intervaloch, strava má byť pestrá, treba obmedziť tučné jedlá a cukry, každý deň treba jesť surovú zeleninu a ovocie, dať si pozor na solenie a prepálený tuk. Jedna vyfajčená cigareta zničí 100 mg vitamínu C v tele. Kofeín má schopnosť zbavovať telo zinku, draslíka a iných minerálov. Alkohol má schopnosť zbavovať telo vitamínov skupiny B a C, zinku a horčíka.
Ako a s čím chudnúť
Pitný režim
Voda je dôležitá na vyplavovanie toxínov z tela. Snažte sa denne vypiť aspoň 2 litre tekutín, hlavne neperlivých vôd, minerálok, zeleného čaju a nesladených bylinkových štiav.
Pred jedlom
Pre zdravie a štíhlu postavu je ideálna konzumácia surovej zeleniny alebo ovocia pred hlavným chodom. Váš žalúdok sa pripraví na surovú stravu a lepšie potom trávi aj stravu varenú, čím sa šanca na hladké schudnutie zvyšuje.
Náš tip
Zdravá príprava
Zamerajte sa na zdravé spôsoby varenia - varenie v pare, dusenie. Najhoršie sú vyprážané jedlá. Vynechajte "bomby" v podobe čipsov, majonéz, šľahačiek, krémov...
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK