Recept od babičky: Metrový koláč sa nekrája rovno
Kto by nemiloval múčniky od babičky?
Príprava: 60 minút
Náročnosť: stredná
Cesto:
4 celé vajcia
25 dag práškového cukru
8 PL teplej vody
8 PL oleja
25 dag polohrubej múky
pol kypriaceho prášku
1 PL kakaa
Plnka:
6 dl mlieka
2 Zlaté klasy
1 vanilkový cukor
1 margarín Helia
15 dag práškového cukru
rum podľa chuti
Čokoládová poleva:
200 g čokolády na varenie
70 g tuku Cera
Postup:
Cesto: Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Potom pridáme žĺtky s vodou a olejom. Do múky vmiešame kypriaci prášok a varechou ju jemne vmiešame do vyšľahanej masy. Cesto rozdelíme na dve polovice a do jednej pridáme kakao. Zvlášť upečieme vo dvoch formách na srnčí chrbát.
Plnka: Mlieko, vanilkový cukor a Zlaté klasy uvaríme na krém. V kotlíku vyšľaháme Heliu s práškovým cukrom a pomaly pridávame vychladnutý krém a rum. Krém šľaháme, kým získa hladkú konzistenciu.
Obe vychladnuté cesta rozkrájame podľa vlniek na rezy. striedavo natierame raz hnedý, raz žltý rez a zlepujeme ich spolu. Povrch potrieme zvyšným krémom a polejeme čokoládovou polevou.
Náš tip:
Krájame šikmo na rezy, aby bolo vidieť peknú farebnú skladbu koláča.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Piekol: Ivan Ralbovský
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu