Tipy a triky z kuchyne: Ako neplakať pri krájaní cibule
Slzeniu očí pri krájaní cibule sa zbavíte kúskom chleba.
Cibuľu po olúpaní opláchnite horúcou vodou a pri krájaní si do úst dajte kúsok mäkkej striedky chleba. Ak slzenie nezmizne úplne, aspoň nebude také silné.
Pre sladkú a slanú kuchyňu je dobré mať odlišné náradie ako varešky, nože, stierky a drevené pracovné dosky. Zabráni sa tým napáchnutiu potravín a je to aj oveľa hygienickejšie.
Lipový sirup
3 hrste čerstvého lipového kvetu
1 l vody
kl kyseliny citrónovej
1 kg cukru
niekoľko klinčekov
1. Lipový kvet umyjeme, prelejeme vriacou vodou a necháme lúhovať do druhého dňa.
2. Potom ho precedíme, uvedieme do varu a pridáme kyselinu citrónovú a postupne cukor. Na ochutenie použijeme niekoľko klinčekov.
3. Povaríme 15 minút a horúce plníme do fliaš. Uchovávame v tme a chlade.
Čo so zvyšným nálevom?
Vylievate nálev z uhoriek alebo iných sladkokyslých alebo kyslých zaváranín? Kedysi som to robila aj ja, ale teraz ho zbieram v chladničke do väčšej fľaše a používam do šalátovej polievky s hráškom. Ak mám chuť na zeleninový šalát, tak ho spravím bleskovo - napríklad nastrúham bielu kapustu, zalejem asi 1 dl nálevu, pridám čierne mleté korenie, lyžičku olivového oleja a hotovo. Nemusím sa trápiť s ochucovaním.
(Nick: alena45)
Marcipánové ozdoby
Ak chcete robiť len marcipánové ružičky, robím ich takto: potrebujeme 2 lyžičky sušeného mlieka, 1 lyžičku práškového cukru a kvapku vody (vodu treba pridávať veľmi opatrne). Suroviny zmiešame v tanieriku lyžičkou, aby sa spojili. Vznikne plastelínová hmota. Ak chcete ozdoby farebné, pridáte potravinársku farbu. Mikroténové vrecko rozstrihneme na boku a zospodu, vznikne akoby zošit. Potom vrecko trochu naolejujeme, aby sa nelepilo. Preložíme ho ako zošit a gúľame valčekom alebo decilitrovým pohárikom. Medzi fóliou vznikne marcipán, z ktorého vykrajujeme ružičky a lístočky.
(Nick: mariaclara)
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK