Káva zdraviu prospeje. Báť sa nemusia ani tehotné
Štyri až šesť šálok kávy denne, teda do 200 až 300 miligramov kofeínu, nemá podľa lekárskych prieskumov na zdravého človeka žiadne nežiaduce účinky.
Uviedol to gastroenterológ a odborník na výživu Pavel Kohout, odborný garant a jeden zo zakladateľov českého Inštitútu kávy. "Obsahuje 200 pre telo prospešných látok, z ktorých veľkú skupinu tvoria antioxidanty, ktoré pôsobia ako ničitelia kyslíkových radikálov. Zúčastňujú sa na imunitných procesoch, teda dokážu likvidovať baktérie a v procesoch oxidácie cholesterolu, takže sa toľko neukladá do ciev," uviedol.
Káva zrýchli srdcovú činnosť a mierne zvýši tlak, ale pokiaľ sa pije pravidelne, tak medzi konzumentami a nekonzumentami kávy rozdiel v tlaku nie je. Kávu si môžu dovoliť aj ľudia s kardiovaskulárnymi chorobami, dodal. Primeraná konzumácia je tiež prevencia proti Parkinsonovej chorobe, obezite, cukrovke, vďaka káve pred aj po jedle sa dobre rozkladajú potraviny, uviedol Kohout.
Lekár sa tiež s odkazom na Americkú akadémiu pediatrov postavil proti ďalšiemu mýtusu o tom, že nie je vhodná pre tehotné a kojace ženy. "Dve až tri šálky odporúčame. Nemajú vplyv na vývoj plodu, prípadný vznik komplikácií alebo na materské mlieko," dodal.
Režim pitia kávy záleží na tom, ako pôsobí na bdelosť človeka. "Pokiaľ sme na kofeín citliví, neodporúčam ju piť päť-šesť hodín pred zaľahnutím. Ale sú ľudia, ktorí ju vypijú a hneď idú spať, pretože citlivosť na kofeín je rozdielna," uviedol Kohout.
Ako internista sa nikdy nestretol s chorobami zavinenými kávou, napríklad rakovinou. "Ani žiadne štúdie to nepreukázali. Jediné, pred čím varujem, je nekontrolovaný krvný tlak a arytmia, vredová choroba žalúdka a zápal pankreasu. Teda pokiaľ je človek chorý, mal by sa poradiť s lekárom, či kávu môže," dodal.
Podľa Kohouta je koncetrácia kofeínu rovnaká pri espresse, tureckej káve, prekvapkávanej aj rozpustnej káve.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK