Presunúť na hlavný obsah

Sezóna jahôd je tu! Užite si sladkú pochúťku nabitú vitamínmi

Recepty

Po ľuďoch, ktorí nemilujú jahody, by sme pátrali ťažko.

Mäkké sladké červené plody prekrásne voňajú a najviac chutia čerstvé. V minulosti, podobne ako ananás, ich považovali za kráľovské ovocie. Spracovávame ich mrazením alebo z nich vyrábame džemy, marmelády, kompóty, želé, mušty či víno. Rovnako sa na našom stole objavujú v múčnikoch, zákuskoch, ako dezerty, zmrzliny aj polievky.

Konkurent citróna
Jahoda by mohla konkurovať citrónu svojím úctyhodným obsahom vitamínu C, k tomu má ešte vysoký obsah kyseliny listovej, vitamínu B, E a provitamínu A. Jahody výrazne posilňujú imunitu organizmu, znižujú krvný tlak, prečisťujú telo a myseľ, zaháňajú únavu a nervozitu.

Mrazenie jahôd
Umyté a osušené jahody rozložte na tácku, ľahko pocukrujte, zakryte fóliou a dajte na chvíľu do mrazničky. Až potom ich dajte do mikroténového vrecka a zamrazte, nezlepia sa.

Majte na pamäti:
Všeobecná poučka znie - najprv jahody umyte, potom očistite a nakoniec nakrájajte - inak toto aromatické, ale chúlostivé ovocie nasiakne vodou a stratí svoju omamnú vôňu.

Rýchly recept: Tvarohové knedle s jahodami

Suroviny:
- 100 g detskej krupice
- 0,5 kg tvarohu
- 2 vajcia
- jahody
- strúhaný perník

Postup:
1. Tvaroh roztlačíme a zmiešame s vajcami, krupicou a štipkou soli. Urobíme tuhé cesto. Z cesta vykrajujeme lyžicou kúsky a do každého zabalíme jahodu.
2. Knedle vhadzujeme do vriacej osolenej vody, kde ich varíme 8-10 minút.
Polejeme ich rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom a strúhaným perníkom.
3. Výborne chutia aj poliate rozpusteným maslom a posypané mletým makom, ktorý zmiešame s mletým cukrom.

Tip lenivého labužníka
Jahody umyjeme, dáme ich do misy, pridáme cukor a vanilkový cukor, rozmixujeme, dáme do nádobiek a zmrazíme aspoň na jeden deň. Jahodová dreň je ideálna pochúťka v horúcich dňoch.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK