Zeleninové mňam na váš stôl: Baklažán s mozzarelou a rajčinami
Aj bez mäsa možno vyčarovať fantastické chute. Dobrou voľbou budú fenikel, fazuľky, baklažán, artičoky a, samozrejme, rajčiny.
Gratinovaný baklažán s mozzarellou
Suroviny:
- 500 g baklažánu
- 3 rajčiny
- 125 g mozzarelly
- strúhaný parmezán
- pomodoro (rajčinová omáčka)
- čerstvá bazalka
- olivový olej Extra virgine
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Baklažán nakrájame na hrubšie kolieska, ktoré osolíme, necháme vypotiť a ogrilujeme. Rajčiny nakrájame na kolieska. Baklažány s rajčinami poukladáme do vežičky. Medzi plátky dáme pomodoro, nasekanú bazalku, mozzarellu a strúhaný parmezán. Dáme na papier na pečenie a necháme piecť v rúre pri teplote 180 °C asi 15 minút. Pomodoro zmiešame s nasekanou bazalkou, trochou oleja a zredukujeme. Pečený baklažán dáme na tanier a oblejeme hustou rajčinovo-bazalkovou omáčkou.
Náš tip: Baklažán má dobrú chuť a je veľmi výživný. Obsahuje pektíny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Plody by sa mali konzumovať ešte mladé, keď je belavá dužina skôr jemne sladkastá. Čím sú zrelšie, tým viac hrozí, že budú horké. Baklažán pripravujeme takmer vždy v šupke.