Dokonalé opálenie bez vrások? Skúste špenát, slivky aj karotku
Po bronzovej pokožke z letnej dovolenky túži väčšina z nás. Ale čo robiť, keď nás lekári neustále upozoňujú, ako slnečné žiarenie škodí našej pokožke.
Samozrejme, netreba zabúdať na ochranu. Ale mimoriadne dôležitý je aj jedálniček. Práve jeho zloženie totiž dokáže pokožke zabezpečiť skvelé, jednoliate, bronzové a zdravšie opálenie. Dokonca aj s menej častými pobytmi na slnku či bez používania samoopaľovacích prípravkov.
Vedci sa zhodli, že konzumáciou viaceých druhov ovocia a zeleniny dokážeme naše telo nastaviť tak, aby pri kontakte so slnečnými lúčmi reagovalo želaným spôsobom. Pri správnych potravinách, obsahujúcich vitamíny a antioxidanty, sa šanca na spálenie pokožky znižuje a tiež sa bronzová pleť dostaví skôr. Základ jedálnička by aspoň mesiac pred dovolenkou či prvým slnením sa mali tvoriť jedlá s obsahom karotenoidov.
Ide napríklad o špenát, v ktorom sa nachádza betakarotén, alfakarotén v karotke či lykopén v rajčinách. Tieto látky posilňujú bunkové zloženie a pomáhajú predchádzať nádorovým ochoreniam. Tiež sa zaslúžia o to, že sa naša pokožka sa rýchlejšie opáli. Do jedálnikča môžete pridať aj slivky, tiež sú bohaté na obsah karotenoidov. Tieto látky zároveň pomáhajú predchádzať vráskam a suchej, zničenej pokožke, ktorú spôsobuje priveľa pobytu na slnku.
Podľa expertov, pokiaľ chcete, aby jedálniček dokázal ovplyvniť vaše opaľovanie, mali by ste jedlá s obsahom karotenoidov zaradiť do celého dňa. Päťkrát denne v malých porciách, jedávať približne mesiac, pokojne aj dva. A potom sa už môžete tešiť na hladký a príťažlivý bronz. Ale na ochranu aj tak nezabúdajte. Krémy s ochranným faktorom nie sú na trhu len tak pre parádu.
Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK