Desať tipov, ako ušetriť v kuchyni
Ak patrí grilovanie, pečenie, varenie, mrazenie a parenie k vaším najobľúbenejším činnostiam, poradíme vám, ako sa ich nevzdať, ale čo-to ušetriť.
1. Voľte sporák a teplovzdušnú rúru v jednom – spotrebujú o tretinu energie menej ako bežná rúra.
2. Varenie vody na sporáku (na zalievanie kávy, čaju, polievok) vyjde lacnejšie ako v rýchlovarnej kanvici.
3. Používajte pokrievku na hrniec. Je to nielen šetrič energie, skracuje aj dobu varenia.
4. Dodržiavajte prísne pravidlo: malý hrniec – malý plameň (platňa), veľký hrniec, veľký plameň (platňa). V opačnom prípade plytváte energiou.
5. Ak sa v rúre pečie niekoľko jedál naraz, opäť šetríte...
6. Polotovary, ktoré stačí len vložiť na pár minút do mikrovlnnej rúry, šetria kopu času, nervov a energie.
7. Rýchlovarnú kanvicu pravidelne čistite. Nielen preto, že vápenaté kúsky môžu plávať na povrchu vo vašom čaji, ale špirála s takouto usadeninou spotrebuje viac energie.
8. Naučte sa mraziť a mrazte vo veľkom. Ak varíte, tak väčšie množstvo – čo ostane, odložte "na horšie časy" do mrazničky. Je to energeticky výhodné. Pozor však na potraviny, ktoré obsahujú veľa vody, stratia chuť – maliny, tekvica a podobne.
9. Mrazničku umiestnite do najchladnejšej miestnosti (komora), spotrebuje menej energie. Nezabúdajte ju pravidelne rozmrazovať!
10. Ak chcete skutočne svoje financie "priškrtiť", varte v parnom hrnci. Efektívne v ňom pripravíte napríklad ryby a zeleninu naraz.
Text: -dz- pre oŽene.sk
Text: SHUTTERSTOCK