Recept: Černicový džem s jablkami - sladučké ovocie nielen na leto
Na sladkých letných plodoch si budeme pochutnávať v zime.
Príprava: asi 30 minút
Na 4 poháre a 375 ml potrebujeme:
750 g černíc
250 g jabĺk
1 balíček Gelfixu Extra 2:1
500 g krupicového alebo kryštálového cukru
Postup:
Černice preberieme, umyjeme a odvážime. Jablká umyjeme, olúpeme, zbavíme jadrovníkov, odvážime a nakrájame na malé kúsky. Ovocie vložíme do väčšieho hrnca. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve prevareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).
Náš tip:
Černice obsahujú veľa vitamínu C, provitamínu A a tiež vitamíny skupiny B, vitamín E, K a veľa vlákniny. Plody a listy obsahujú farbivo s protisklerotickým a protizápalovým účinkom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr. Oetker