Fígle na prípravu cesta
Cestá – kysnuté, piškótové, lístkové, linecké... Každé z nich sa pripravuje iným spôsobom.
Pri ich príprave používame rôzne suroviny. Všeobecne platí, že pri miesení cesta používame suroviny izbovej teploty. Hlavne tekutiny, ktoré vyberáme z chladničky, je potrebné mierne zohriať. Prinášame vám niekoľko rád, ktoré pomôžu pri príprave niektorých druhov cesta
Kysnuté
Cesto sa musí dlho spracovávať, čím dlhšie, tým sú koláče a buchty lepšie a cesto jemnejšie. Aj citrónová kôra urobí s chuťou cesta divy, tak ako s akýmkoľvek cestom. Rýchle kysnutie v rúre neodporúčame, cesto treba dať kysnúť do tepla, ale prirodzeného.
Piškótové
Piškótové cesto patrí medzi riedke cestá. Treba ho dať do rúry naozaj hneď, inak po vytiahnutí z rúry klesne. Dôležitý pri piškótovom ceste je dobre vyšľahaný sneh z bielkov, pretože ten pôsobí ako prášok do pečiva.
Lístkové
Lístkové cesto sa skladá z dvoch druhov cesta - závinového a tukového. Je dôležité, aby závinové cesto bolo dobre vypracované a aby malo rovnakú teplotu ako tukové. Príprava lístkového cesta je dosť náročná na čas, preto gazdinky s obľubou používajú čerstvé alebo mrazené lístkové cesto v podobe polotovaru.
Linecké
Cesto pripravujeme na doske, na ktorú nasypeme preosiatu múku. Uprostred kopčeka múky urobíme jamku a do nej dáme zmäknutý, na menšie kúsky pokrájaný rastlinný tuk, žĺtky alebo vajcia. Keď je cesto čiastočne spojené, vymiesime ho rukami.
Odpaľované
Pripravujeme z vody (mlieka), soli, rastlinného ruku alebo oleja, múky a vajec. Vodu varíme so soľou a rastlinným tukom, do vriacej tekutiny za stáleho miešania sypeme preosiatu múku, aby sa nerobili hrudky. Cesto spracovávame na miernom ohni - odpaľuje sa tak dlho, kým sa nevytvorí celistvá hruda. Cesto potom premiestnime do misky a keď vychladne, postupne do neho vmiešame po jednom vajci.
Zemiakové
Zemiaky treba uvariť vopred. Sú dve možnosti, kedy zemiaky variť - deň dopredu v šupke a nechať úplne vychladnúť, alebo v deň prípravy cesta. Potom ich môžeme variť so šupkou alebo bez nej. Úpravu nesmieme odkladať. Pre zemiakové cesto platí - čím rýchlejšie ho spracujeme a uvaríme, usmažíme alebo upečieme, tým lepšie.
Rady na nezaplatenie
"Nafúknutiu" cesta pri pečení predídete tak, že pred pečením doň zapichnete niekoľko makarónov. Dierkami unikne vzduch a povrch zostane krásne rovný. Ako zistíte, že je koláč upečený a môžete ho vytiahnuť z rúry? Zapichnite drevené špáradlo doprostred - ak ostane pri vytiahnutí čisté, neobalené, koláč je hotový. S práškom do pečiva to nepreháňajte, aby vám v štruktúre koláča neostali príliš veľké diery. S pripaľovaním cesta si zasa ľahko poradíte tak, že ho pri pečení prikryjete papierom na pečenie alebo alobalom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha