Presunúť na hlavný obsah

Na diabetes stredomorskou stravou

Zdravie a relax

Diéta inšpirovaná stravovacími návykmi ľudí žijúcich v stredomorskej oblasti dokázala znížiť riziko výskytu novovzniknutého diabetu v priebehu štyroch rokov.

Výsledky predstavil Dr. Jordi Salas-Salvadó zo Španielska v Diabetes Care. Podľa Stephanie Dunbarovej z Americkej diabetologickej asociácie španielska štúdia ukazuje, že zmena potravín môže znížiť riziko vzniku cukrovky aj bez redukcie hmotnosti.


Odborníci pracovali so 418 ľuďmi bez diabetu vo veku od 55 do 80 rokov, ktorí boli náhodne rozdelení do dvoch skupín. Jedna z nich mala diétu s nízkym obsahom tuku, druhá stredomorskú, doplnenú olivovým olejom alebo orechmi. Výskumníci sledovali, koľko jedincov dostane za pozorované obdobie cukrovku. Po štyroch rokoch zaznamenali 52-percentné zníženie výskytu diabetu bez chudnutia. Výskyt: 10,1 % (v skupine stredomorská strava s olivovým olejom), 11,0 % (v skupine stredomorská strava s orechmi) a 17,9 % (v kontrolnej skupine).

Čo obsahuje stredomorská strava?
• relatívne vysoký obsah olivového oleja na varenie a do dresingov
• zvýšenú spotrebu ovocia, zeleniny, strukovín a rýb
• menej mäsa, jedia biele mäso namiesto červeného
• príprava domácich dresingov s paradajkami, cesnakom, cibuľou a olivovým olejom na zeleninové šaláty, cestoviny, ryžu a podobne
• takmer nekonzumujú smotanu, fast-food, zákusky, cukrom sladené nápoje
• umiernená konzumácia červeného vína
(Zdroj: zivotacukrovka.cz)

Text: -dh- pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK