5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu dobrého cesta
Aby sa vám koláče vydarili, budete potrebovať kvalitné suroviny.
Múka
Je základom, bez ktorého sa žiadne pečenie nezaobíde a ktorého kvalita je pre výsledok vašej práce rozhodujúca. Výberu múky preto venujte zvýšenú pozornosť.
Šľahač
Moderné tyčové šľahače (aj mixéry) sú ergonomicky tvarované, aby sa príjemne držali. Sú tiež oveľa skladnejšie, majú však slabší výkon ako stolové prístroje.
Maslo
Do tradičných koláčov dávali naše staré mamy maslo. Dnes ho nahrádzame pestrou paletou rastlinných tukov. Pravé maslo je však pravé maslo.
Citrón
Citrónová kôra alebo šťava príjemne aromatizujú nejeden múčnik. Snažte sa používať chemicky neošetrený citrón.
Prášok do pečiva
Bez neho by určite bábovky a iné sladké pochúťky neboli tým, čím sú. Vždy ho najprv nasypte do múky a pred vypracovaním cesta nasucho premiešajte.
S čím a ako jesť koláče
Sladké vína
Ak sa nám akurát nepozdáva klasika (káva, čaj, varená čokoláda), môžeme si dovoliť kráľovskejšie hody: ku koláčom sa hodia sladké šumivé či iné sladké vína (tramín, sauvignon blanc, rizling) alebo sladké červené.
Múčnikový príbor
Na konzumáciu mäkších múčnikov môžete použiť múčnikový príbor, ktorý pozostáva z vidličky, ktorú držíme ako zvyčajne v ľavej ruke, a lyžičky, s ktorou manipulujeme ako s nožíkom. Nebojte sa toho. Po počiatočnej nešikovnosti to ľahko zvládnete.
Vareškov tip:
Finta s jablkom
Jednoduchá rada - koláče, ale aj iné sladké pečivo zostanú dlho vláčne, keď do umelohmotnej škatule, kde ich skladujete, dáte kúsok jablka. V chladničke ich potom uložte na vrchnú policu.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK