Šéfkuchár Ridi ponúka tri recepty: Spoznajte lahodnú chuť Talianska
Talianska kuchyňa je známa svojou lahodnou chuťou a tiež zdravým zložením. Šéfkuchár Emanuel Ridi, ktorý pricestuje na Slovensko, predstavil svoje obľúbené recepty.
Ridi, ktorý pôsobí v Česku a ktorý si u západných susedov našiel aj manželku, ponúka jednoduché, rýchle a ľahké recepty. Pripraviť si doma môžete aj to, čo ochutnajú hostia špeciálneho podujatia Art of taste, ktorý sa koná pod záštitou značky Orange.
Treska s paradajkami a olivami (4 porcie)
Prísady:
- 600 g filiet z tresky
- 300 g cherry paradajok
- 400 g zelených fazuliek
- 400 g datľových paradajok
- 300 g olív
- hrsť petržlenovej vňate
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 feferónku
- extra panenský olivový olej
- soľ
Postup:
Rybu si pripravíme na pare, ako keď pripravujeme knedľu, asi 6-7 minút. V osolenej vode si uvaríme zelené fazuľku. Keď sa uvaria, vhodíme ich do vody s ľadom, aby nestratili farbu. Je potrebné tak urobiť hneď po uvarení. Na panvici s olivovým olejom osmažíme na jemno nakrájanú cibuľku, olivy a cherry paradajky, zasypeme petržlenovou vňaťou a osolíme. Servírujeme na tanier spolu s treskou ozdobenou olivovou zmesou a zelenými fazuľkami.
------------------
Spaghetti alla pescatora - Špagety na rybársky spôsob (4 porcie)
Prísady:
- 400 g špagiet
- 800 g mušlí Slávky
- 400 g mušlí Vongole
- 320 g kalamárov
- 8 kreviet
- 400 g cherry paradajok
- 2 dl bieleho vína
- 2 strúčiky cesnaku
- petržlenová vňať
- extra panenský olivový olej
- soľ
Postup:
Kalamáre očistíme (odstránime pancier, kosť a oči) a nakrájame na kúsky. Očistíme aj mušle a krevety. Na panvici s olivovým olejom opražíme strúčiky cesnaku, pridáme mušle a necháme ich spolu chvíľu pražiť. Keď sa mušle otvoria, pridáme ostatné plody mora, zalejeme bielym vínom a priamo na panvicu hodíme špagety. Rozprestrieme ich, podľa potreby zalejeme vodou a necháme variť. Odstránime cesnak a po chvíli pridáme nakrájané cherry paradajky. Keď budú špagety „al dente“, ozdobíme ich nakrájanou petržlenovou vňaťou, podľa chuti dosolíme, pokvapkáme olejom a môžeme podávať.
------------------
Bruschetta - Talianska hrianka (4 porcie)
Suroviny:
- 8 plátkov pečiva veka
- 6 stredne veľkých paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvá bazalka podľa chuti
- 100 ml extra panenského olivového oleja
- soľ podľa chuti
Postup:
Paradajky nakrájame na štvrtiny a zbavíme ich semien. Dužinu nakrájame na kocky a v premiešame v miske s olivovým olejom. Bazalku natrháme na malé kúsky
a pridáme k paradajkám, podľa chuti dosolíme. Pečivo veka opečieme v rúre do chrumkava, potrieme cesnakom a na vrch položíme paradajkovú zmes, pokvapkáme olivovým olejom. Bruschettu môžeme ozdobiť olivami a nastrúhaným parmezánom.
Text: lp, pre oŽene.sk, recepty poskytol šéfkuchár Emanuel Ridi
Foto: ORANGE