Bez korenia to nejde - viete, ktoré vám nesmie chýbať
Každý dobrý kuchár vie, aké čary dokáže s pripravovaným jedlom urobiť správny výber korenia.
Koreniny zvyšujú apetít, dávajú jedlu jedinečnú chuť a arómu a sú navyše dobré pre zdravie, majú rôzne blahodarné vlastnosti. Obsahujú množstvo liečivých látok, ako sú éterické oleje, látky brániace množeniu baktérií v tele alebo látky, ktoré podporujú tvorbu žalúdočných štiav, niektoré pomáhajú aj pri chorobách z prechladnutia. Korenie sa používa takmer vo všetkých civilizáciách a hrá dôležitú úlohu v rôznych kuchyniach.
Čierne korenie
Korenie, po ktorom siahneme hádam denne. Niet vari slaného jedla, v ktorom by nehralo aspoň podružnú rolu. Zberajú sa nedozreté bobule na jar a v lete. Plody sa potom uskladňujú niekoľko dní na kopách, aby sa sparili a prebehla fermentácia. Potom sa sušia na slnku, kde sčernejú. Čím kvalitnejšie korenie, tým má väčšie a ťažšie bobule. Kvalitu čierneho korenia spoznáme aj po nasypaní do tekutého jedla. Ak nechce prášok klesnúť, je z nekvalitných, malých a ľahkých bobúľ. Čierne korenie veľmi výrazne zvyšuje intenzitu vstrebávania niektorých živín v ľudskom organizme.
Čili papričky
Čili papričky patria k úplne prvým plodinám, ktoré začal človek pestovať. V kuchyni sa používajú čerstvé, sušené, marinované, pečené alebo údené, celé, mleté alebo vo forme pasty, omáčok, v oleji či v koreniacich zmesiach. Všeobecne platí, že čím sú menšie a červenšie, tým sú ostrejšie. Za neskutočnú štipľavosť tejto zeleniny je zodpovedná látka zvaná kapsaicín. Ten zvyšuje imunitu, zlepšuje potenciu a priaznivo ovplyvňuje celý rad chorôb. Masti s obsahom čili sa používajú na liečbu reumatizmu. Ale všetko s mierou - náruživí konzumenti tohto korenia riskujú popálenie žalúdka alebo pažeráka.
Rasca
Všestranné korenie - používa sa pri príprave mäsitých jedál, do polievok, šalátov, varených zemiakov či do zeleniny. Svoju nezastupiteľnú úlohu má v pečive, ktorému dodáva svojou prítomnosťou výraznú a nenahraditeľnú chuť. V kuchyni sa používa celá, drvená i mletá. Je účinným bojovníkom proti zažívacím ťažkostiam, zlepšuje trávenie, účinkuje proti plynatosti, zmierňuje kŕče, pôsobí dezinfekčne, vyháňa črevné parazity, podporuje chuť do jedla, je močopudná a dokáže zastaviť hnačku. Rascový čaj je vynikajúci pre dojčiace mamičky, pretože zvyšuje a zlepšuje tvorbu a kvalitu materského mlieka.
Majorán
Origanum majorana – jedno z najrozšírenejších korení, ktorému sa v minulosti pripisovali magické účinky – miešal sa z neho nápoj lásky, pri búrkach sa pridával do čerstvo nadojeného mlieka, aby sa nezrazilo a neskyslo. Pridávame ho do polievok, duseného mäsa, karbonátok, hydiny, dáva sa do paštét, údenín a nevyhnutný je pri výrobe jaterníc a placiek. Majorán je mierne sedatívum a diuretikum, používa sa pri nervovej slabosti, prechladnutí, pri zlom trávení, nadúvaní, hnačke a črevnej kolike. Urýchľuje trávenie tým, že zvyšuje sekréciu žalúdočnej šťavy, upokojuje zažívanie, podporuje tvorbu žlče. Vo forme mastí majorán používame na zle sa hojace rany.
Tymian
Tymian je dlho známym a používaným korením, najmä v stredomorskej kuchyni. Hodí sa na pizzu, k mäsám či do omáčok. Uľahčuje trávenie, preto sa pridáva do horšie stráviteľných strukovinových či tučnejších jedál. Tymian je základná zložka provensalského korenia a pri varení ho kombinujeme s bobkovým listom, bazalkou, oreganom a cesnakom. Vo Francúzsku mu hovoria penicilín chudobných - je to jedno z najsilnejších rastlinných antibiotík a má antiseptické a dezinfekčné účinky. Je výborný pri chorobách z prechladnutia, pri zápaloch dýchacích ciest a na tráviace ústrojenstvo.
Zázvor
Liečiteľ zázvor je nezastupiteľný pomocník v kuchyni i liek proti chrípke a žalúdočným nevoľnostiam. Má antiseptické a dezinfekčné účinky. Podporuje potenie, znižuje horúčku, zvyšuje prekrvenie tkanív a dokáže veľmi príjemne zahriať. Jeho pôvod sa spája s pikantnou indickou kuchyňou. Zo zázvoru sa používa svetlohnedý členitý koreň so žltkastou dužinou. Mladé korienky sú mäkšie a majú jemnejšiu chuť. Staré korene sú drevnaté, vláknité a poriadne pália.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK