Triky z ovocnej šupky! Do bruška, na päty aj tvár
Verili by ste, že aj praobyčajná šupka z ovocia dokáže zázraky. Nemali by ste ju vyhadzovať.
Práve obaly mnohých ovocných plodov sú tými najbohatšími zdrojmi vitamínov a antioxidantov. Je preto naozaj škoda, ak napríklad olúpeme hrušku či jablko a šupku vyhodíme. Možno vás to prekvapí, ale aj "chlpaté" kivi má najviac vitamínov práve v šupke.
Ak teda nechcete prísť o dôležité a vzácne látky, skúste ovocie spracovať celé. Pri hruškách, jablkách alebo broskyniach je to jednoduché. Ak však chcete pracovať kivi, je nutné ho nejako upraviť. Ideálne je napríklad zamiešať ho do vymixovaného nápoja smoothie, ktorý si pripravíte doma. Potrebujete len mixér s dobrými nožmi a pár minút trpezlivosti. Pri zemiakoch, kde je šupka bohatým zdrojom vitamínu C, železa, zinku a draslíka, by ste mali zemiaky upravovať aj so šupkou. Samozrejme, vždy ich treba dôkladne umyť. Pomôže jemná drôtená kefka.
Exotická papaya má lahodnú dužinu a jej šupku môžete pre zmenu využiť na skrášlenie svojich nôh. Olúpané zvyšky papáje vmasírujte do chodidiel. Výsledkom bude mäkká a jemná pokožka. Šupky však môžete použiť aj ako píling. Pár minút si s nimi masírujte tvár a následne ich nechajte pôsobiť päť minút. Potom tvár umyte vlažnou vodou.
Takzvaný píling si zase vyrobíte z broskyňovej šupky. Niekto ju nejedáva, lebo sa mu bridia jemné chĺpky na povrchu. Ak patríte medzi tieto dámy, broskyňu pokojne olúpte, ale šupky nevyhadzujte. Posypte ich z vnútornej (mäkkšej strany) trochou jemného cukru a vmasírujte do pleti. Následne umyte.
Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK