Presunúť na hlavný obsah

Hlávkový šalát: Ako ho skladovať, s čím (ne)kombinovať

Recepty

Hlávkový šalát pestovali už v starom Egypte, Grécku a Ríme. Je prvou historicky podloženou rýchlenou zeleninou.

Hlávkový šalát pestovali už v starom Egypte, Grécku a Ríme. Je  prvou historicky podloženou rýchlenou zeleninou. Obdobie zberu trvá od mája do októbra. Poznáme mnoho odrôd či kultivarov rôznych tvarov a farieb listov. Okrem klasického sú známe rímsky, ľadový, listový, čínsky či butterhead. Je ľahko stráviteľný, má vysokú biologickú hodnotu. Šalát má blahodarný vplyv na duševnú pohodu človeka pri stresoch a pôsobí proti nespavosti. Prednosťou šalátu je, že je zásadotvorný a má malé množstvo využiteľnej energie. Preto je nenahraditeľnou súčasťou redukčných diét.

Skladovanie šalátu
Ak chceme udržať hlávkový šalát naozaj svieži aj niekoľko dní, máme na to jednu dobrú radu: listy šalátu rozoberieme, opatrne ich umyjeme, ale nesušíme ich. Len ich voľne uložíme do plastovej nádoby, uzavrieme a dáme do chladničky.

Hlávkový šalát a kov sa nemilujú
Pri príprave by sa nemali listy krájať kovovým nožom, lebo sa tým ničia vitamíny, ale umyté a osušené ich treba ručne natrhať na menšie kúsky krátko pred konzumáciou.

V šaláte je všeličo:
horčík, draslík, fosfor, sodík, železo, vápnik, zinok, jód, kobalt, meď a z vitamínov obsahuje hlavne vitamíny A, B1, B2 a C. V obsahu vitamínov je na treťom mieste za karotkou a alfalfou.  Ďalej obsahuje až 90 % vody a je zdrojom vysoko kvalitnej vlákniny.

Rýchly recept: Hlávkový šalát so sušeným ovocím

Suroviny:
- hlávkový šalát
- sušené slivky
- sušené marhule
- téglik kyslej smotany
- citrónová šťava
- soľ
- cukor

Postup:
1. Sušené vykôstkované ovocie nakrájame na kúsky, zalejeme vodou a necháme napučať.
2. Medzitým šalát natrháme na kúsky, zmiešame s odkvapkanými ovocím a zalejeme smotanou.
3. Dochutíme soľou, cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Tip lenivého labužníka: Šalát umyjeme a natrháme na kúsky, pridáme nakrájané natvrdo uvarené vajcia, zalejeme acidofilným mliekom a osolíme.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK