Presunúť na hlavný obsah

Štyri kuchynské rady: Ako na čistý sporák, kam s korením

Recepty

Dobrá rada nad zlato. V kuchyni, kde majú potraviny svoju trvanlivosť a poriadok svoje limity, sa vám zídu určite.

Kam odložiť korenie

Čerstvé korenie patrí do chladničky, sušené i celé skladujte vo vzduchotesných nádobách, najlepšie sklenených alebo antikorových so skrutkovacím alebo korkovým uzáverom, ktorý pekne priľne. Dózy umiestnite na suchom, tmavšom a chladnejšom mieste. Po 6 mesiacoch stráca korenie farbu, chuť i vôňu.

Ako hasiť, čo vás páli
Ak to niekedy s pálivou paprikou prepálite, nezapíjajte jedlo studenou vodou alebo pivom, pretože štipľavá zložka - kapsaicín je olejová látka a vodou sa len rozšíri. Najlepšie je mlieko alebo mliečne výrobky, výborné sú jogurty, ochladí aj paradajkový džús. Pomôže tiež chlieb alebo citrón, ktorý pálivú chuť zneutralizuje.

Čistý sporák
Keramické platničky na sporáku najľahšie vyčistíte, keď za studena potriete zašpinené miesta polovicou vytlačeného citróna. Nechajte ho chvíľu pôsobiť a potom platňu utrite vodou. Rovnakým spôsobom môžete vyčistiť aj kachličky.

Zvyšné žĺtky alebo bielky
Ak vám zostanú žĺtky, môžete ich dať do pohára, zaliať olejom a zamraziť. Po rozmrazení vyberte žĺtky z oleja a môžete ich spracovať akýmkoľvek bežným spôsobom. Ak vám zostanú bielky, uchovajte ich do druhého dňa v hrnčeku v chladničke a následne ich spracujte zavarením do polievky alebo zapečením v nákypoch.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK