Presunúť na hlavný obsah

Dezert pre víkendových hostí - gratinované ovocie

Recepty

Víkend je časom osláv. Ak čaká nejaká aj vás, skúste hostí prekvapiť sladkým dezertom - gratinovaným ovocím.

Gratinované ovocie

Suroviny:
- 400 g jahôd
- 400 g hrušiek
- 400 g banánov
- 3 vajcia
- 150 g cukru
- 250 g mascarpone
- 30 g masla
- 0,05 l ovocného likéru cointreau

Postup:
Z mascarpone, vajíčok a cukru vyšľaháme hladkú nadýchanú hmotu. Ovocie nakrájame na menšie kúsky. Na panvici pripravíme karamel, ktorý podlejeme vínom alebo džúsom. Necháme zredukovať a vo vzniknutom sirupe chvíľku marinujeme ovocie. Nakoniec pridáme likér cointreau. Servírujeme tak, že na tanier vložíme kúsky ovocia, prelejeme mascarpone hmotou a dáme zapiecť do rúry. Nakoniec ešte poprášime cukrom.

Náš tip: Ak kúpite ešte nedozreté banány, ich zrenie sa dá urýchliť vložením do nádoby s ovocím, ako sú napríklad jablká a hrušky. Z ovocia sa totiž uvoľňuje etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: šéfkuchár Jaroslav Hladík pre Potten&Pannen - Stanek
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu