Hrášok je sladká zelená dobrota aj výživová bomba
K novodobej histórii hrášku patrí objav Holanďanov, že nezrelý zelený hrášok je výbornou zeleninou a doplnkom výživy.
Do 17. storočia sa zbieral hrach siaty len v suchých strukoch, semená sa varili alebo sa mleli na múku. Výživnosť hrachu bola dobre známa už našim prababičkám: hrach nasýti a dodá veľa zdravej energie, je totiž skvelým rastlinným zdrojom bielkovín. V štádiu nezrelosti je hrášok lahodný, sladký a struky šťavnaté, lesklé. Zelený hrášok uchovávame sušením, ale častejšie sa nakladá do mierne slaného nálevu. Tiež sa mrazí - a to surový i po krátkom povarení.
Svieža farba hrášku
Ak vám prekáža, že hrášok pri varení stratí sviežu farbu, povarte ho krátko v slanej vode a ihneď prudko schlaďte. Potom ho pridajte do pripravovaného pokrmu. Rýchlejším variantom je pridať do vody pol kl jedlej sódy.
Pozor na nadúvanie
Niektorým ľuďom môže hrášok spôsobiť nadúvanie.
Rýchly recept: Hrášok so špenátom
Potrebujeme:
jarná cibuľka
2 hrste hrášku
250 ml bieleho vína
4 hrnčeky špenátu
PL masla
kl olivového oleja
soľ
čierne korenie
Postup:
1. Na oleji a kúsku masla krátko opražíme nasekanú jarnú cibuľku. Pridáme hrášok, smažíme 2 minúty, prilejeme víno a necháme niekoľko minút bublať.
2. Pridáme špenát a krátko dusíme (len aby špenát nebol surový). Okoreníme a zjemníme ďalším kúskom masla.
3. Podávame s čerstvým pečivom alebo rôzne upravenými zemiakmi.
Hrášok - výživová bomba
Hrášok, najmä mladý a čerstvý, je bohatým zdrojom vitamínu C, jedného z najmocnejších antioxidantov. Ďalej v ňom nájdeme veľa karoténov, ktoré chránia zrak a stimulujú obnovu slizníc, ale najmä vysoké hodnoty niektorých vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité pre naše mentálne zdravie a pevné nervy, zdravú pleť a vlasy, krvný obeh, zásobovanie buniek živinami a celkovú imunitu.
Tip lenivého labužníka:
Kúsok šunky nakrájame na rezance, cibuľu nadrobno, uhorku na kocky, pridáme čerstvý hrášok, horčicu, ochutíme štipkou cukru, soli a octu. Všetko premiešame s bielym jogurtom či majonézou. Možeme podávať len tak alebo s celozrnným pečivom.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK