Bublinky alebo ovocné šťavy?
Prírodné ovocné a zeleninové šťavy sa pokladajú za súčasť zdravej výživy.
Ale iba za predpokladu obmedzeného príjmu 1 dennej porcie, čo spravidla predstavuje 100 až 150 ml čistej šťavy.
Na podporu pitného režimu je najlepšie šťavy riediť s čistou prírodnou pramenitou alebo pitnou vodou. Zeleninové šťavy majú nižší obsah cukru a energie (spravidla s obsahom energie 70 - 90 kJ/100 ml). Možno ich preto v priebehu dňa vypiť viac ako ovocných štiav. Ovocné nektáre obsahujú málo ovocnej zložky a pridáva sa k nej voda, cukor, arómy i farbivá. Pre svoj obsah nie sú vhodné pre každodenný pitný režim.
"Dvojnásobne to platí pre sladké nealkoholické zväčša sýtené, teda bublinkové limonády, malinovky a rôzne ,soft drinky´, ktorých je na trhu veľmi veľa," vysvetľuje MUDr. Peter Minárik. "Niektoré kolové nápoje navyše okrem kofeínu obsahujú aj kyselinu fosforečnú. Tá znižuje vstrebávanie vápnika z čreva. Na obsah kofeínu a kyseliny fosforečnej treba myslieť najmä u detí, ktoré sú v období rastu, a ktoré preto potrebujú dostatočný príjem vápnika pre správny vývoj kostí."
Podľa lekára-špecialistu chladené sódové a perlivé vody s výdatným obsahom pridaného CO2 vníma väčšina konzumentov ako osviežujúce. "Vhodné sú však skôr na občasné pitie, ako na pravidelný každodenný pitný režim. Väčšinou uhasia pocit smädu už po vypití malých množstiev, a preto pôsobia skôr proti dostatočnému pitnému režimu, než by ho mali podporovať," tvrdí MUDr. Minárik.
Ako ďalej zdôrazňuje, ten, kto má rád "bublinky" vo vode, mal by voliť skôr jemne perlivé varianty. Minerálne prírodné vody s vysokým obsahom minerálnych látok - tzv. silne mineralizované a veľmi silne mineralizované vody z liečivých prameňov, sú skôr súčasťou prírodnej liečby rôznych ochorení (napríklad zažívacieho traktu, dýchacích ciest a pod) ako pravidelnou zložkou pitného režimu.
Liečivé vody môžu dokonca pre vysoké zastúpenie minerálnych látok pri neuváženej konzumácii spôsobiť niektorým ľuďom ťažkosti. Závisí to od konkrétneho zloženia vody i toho-ktorého človeka. Môžu však napríklad zvýšiť krvný tlak (sodík), spôsobiť hnačky (horčík), prípadne zápchu (vápnik, železo). V rozumných dávkach sú však všetky spomínané látky pre ľudský organizmus zdraviu veľmi prospešné.
Preto je dobré sa pred konzumáciou liečivých vôd poradiť s lekárom alebo aspoň získať hodnoverné informácie o zložení vôd, indikáciách a účelnom používaní vrátane správneho dávkovania.
Text: Jana Véghová pre magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK