Presunúť na hlavný obsah

Čajové drinky pre dospelých

Recepty

Studený čaj patrí počas horúčav medzi obľúbené pitie. Spestrite si letný pitný režim.

Stačí málo - pridať trochu ovocia a cukru - a z bežného čaju sa stane zaujímavý drink, ktorý sa môže stať i jedným z hlavných ťahákov letnej grilovačky. Šesť nasledujúcich receptov pripravil barman Vladimír Baňák. Slovensko reprezentoval na niekoľkých medzinárodných súťažiach. V roku 2003 získal titul Barman roka a v roku 2009 titul Majster sveta v miešaní koktailov. Ten si priniesol z majstrovstiev Medzinárodnej barmanskej asociácie v Berlíne.

Letný ovocný punč
240 g malín
240 g žltého melóna
kôra z jednej limety
vetvička rozmarínu
2 lyžice hnedého trstinového cukru
0,15 - 0,2 l tmavého jamajského rumu
0,6 l vychladeného čaju s príchuťou – jahoda/malina/mango
asi 0,5 l polosladkého šumivého vína

Postup:
Žltý cukrový melón nakrájame na kocky a spolu s malinami vložíme do väčšej sklenenej misy. Pridáme nakrájanú kôru z umytej limety, rozmarín a hnedý cukor. Zalejeme jamajským rumom a ovocným čajom a zľahka premiešame. Vložíme do chladničky a necháme macerovať 3 až 5 hodín. Pred podávaním dolejeme šumivé víno. Nápoj servírujeme v pohári na víno.

Medový sen
4 cl vodky
15 cl vody
vrecúško čaju s príchuťou – pomaranč/mango/škorica
6 cl ananásového džúsu
1 až 1,5 cl cukrového sirupu
pol lyžičky limetovej alebo citrónovej šťavy
30 g cukrového melóna

Postup:
Do pohára alebo sklenenej karafy nalejeme 4 cl vodky a 15 cl vody, v ktorej luhujeme čaj asi 10-15 minút. Do šejkra vložíme kúsky melóna a roztlačíme muddlerom. Pridáme ostatné suroviny a šejker doplníme ľadom. Dobre premiešame a prelejeme cez barové a čajové sitko do pohára na long drinky naplneného lámaným ľadom. Na drevený špíz nastokneme kúsky melóna a vložíme do pohára. Ozdobíme vetvičkou mäty a podávame so slamkou.

Citrusová infúzia
5 cl bieleho rumu
15 cl vody
vrecúško čaju s príchuťou – limeta/citrón/kvet pomarančovníka
2 cl cukrového sirupu
5 cl vychladeného čaju s príchuťou– limeta/citrón/kvet pomarančovníka
50 g ošúpaného nakrájaného pomaranča (alebo šťavy z pomaranča)
4 ks malín

Postup:
Do pohára alebo sklenenej karafy nalejeme 5 cl rumu a 15 cl vody, v ktorej luhujeme čaj asi 10-15 minút. Do šejkra vložíme maliny, kúsky pomaranča a roztlačíme muddlerom. Pridáme ostatné suroviny a šejker doplníme ľadom. Dobre premiešame a prelejeme cez barové a čajové sitko do väčšieho vychladeného koktailového pohára. Pri prelievaní (pasírovaní) nápoja cez sitko si pomáhame lyžicou. Ako dekoráciu použijeme kúsok pomaranča a malinu.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: Mistral