Presunúť na hlavný obsah

Hurá, grrrilujeme!

Recepty

Mňam! Grilovanie je nielen obľúbená kulinárska variácia na úpravu jedla, ale relax. Grilovanie znamená príjemné posedenie s priateľmi či rodinou. Skvelú uvoľnenú atmosféru.

Posedenie s pohárom vína alebo piva pri grile, príprava marinády či vôňa opekaných dobrôt - to je pravá relaxácia počas teplých večerov, ktoré nás práve čakajú.

Marinovanie
Chuť grilovaných jedál umocnia marinády. Mäso, zelenina i syry sa do zmesí ochucovadiel dávajú na dlhší čas preto, aby nasiakli ich vôňou a chuťou. Čas marinovania závisí od druhu potraviny a konkrétnej marinády. Niekedy stačí hodina, inokedy treba marinovať do druhého dňa. Najčastejšie sa marinuje zmesou byliniek, korenín a oleja či octu, vína alebo piva. Čoraz viac sa používa aj biely jogurt, kefír a citrónová šťava.

Šťavnaté mäsko
Bravčovému mäsu stačí, keď je v marináde 2 až 12 hodín. Hovädzie sa marinuje často aj 24 hodín. Pred grilovaním mäso zbavíme prebytočnej marinády a otrieme ho. Nesolíme ho, bolo by tuhšie. Strážte si čas a mäso zbytočne nevysušujte. Aj vtedy by stratilo šťavnatosť.

Hydina a ryby
Hydinové mäso a ryby stačí naložiť nakrátko, pretože marinádou nasiaknu rýchlejšie. Kuracina a morčacina majú nízky obsah tukov. Aby pri grilovaní nevyschli, potrite ich trochou oleja, prípadne posypte bylinkami a položte na horúci rošt zabalené do alobalu. Ryby spravidla stačí 30 až 60 minút pred grilovaním osoliť a okoreniť a len zľahka potrieť olejom, prípadne zmesou oleja, korenín a byliniek. Ryby je dobré malým množstvom marinády potierať aj počas grilovania.

Zelenina
Niekto dáva prednosť marinovaniu v olivovom oleji (s cesnakom), iní zeleninu iba pokrájajú a osolia. Pred grilovaním môžeme zeleninu nakrájať a napichať na špajle. Paradajky, cuketa, mrkva, cibuľa a najmä baklažán sú na grilovanie ako stvorené. Grilovaná zelenina výborne chutí napríklad s kozím syrom. Zeleninu grilujeme pomaly, najviac 10 - 15 minút, a stále ju potierame marinádou.

Ovocie
Grilované ovocie je jednoduchý a zdravý dezert. Základom marinád býva med. Skvelé na grilovanie sú jablká, hrušky, banány, marhule či broskyne. Kúsky napichajte na špajle. Nielen deti majú rady, keď ich potom môžu namáčať do rozpustenej čokolády. Vyskúšajte aj grilovaný banán s medom a škoricou. Ovocné maškrty grilujeme pri nižších teplotách 15 minút.

Syry
Klasikou je grilovaný encián. Syr grilujeme zabalený v alobale alebo na hliníkovej miske potretý olivovým olejom, kým získa hnedú kôrku. Obraciame ho opatrne, aby nevytiekol. Skutočnou lahôdkou je grilovaný kozí syr. Obaľte ho v zmesi korenia, zabaľte do lístkového cesta a potom do alobalu.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK