Presunúť na hlavný obsah

Škola varenia: V jogurte marinované krevety

Recepty

Krevety nemusia byť len pochúťkou pre vyvolených. Pripraviť ich môžete aj svojou návšteve pri najbližšom grilovaní.

V jogurte marinované krevety

Suroviny:
- 500 g lúpaných tigrích kreviet (môžu byť aj celé, nelúpané)
- 200 ml olivového oleja
- 30 g čerstvého zázvoru
- 2 g čerstvého koriandra
- 1 g soli
- 0,5 g čierneho mletého korenia
- 0,01 g kurkumy
- 250 g jogurtu

Postup:

Krok 1. Z olivového oleja zmiešaného s nasekaným koriandrom a nastrúhaným zázvorom pripravíme marinádu. Jogurt zmiešame s kurkumou a nastrúhaným čerstvým zázvorom a necháme dobre vychladiť. Do marinády vložíme na niekoľko hodín krevety.

Krok 2. Pripravíme gril, najlepšie klasický na drevené uhlie. Grilujeme len veľmi krátko, kým kreveta nezružovie na povrchu a vnútri je biela, teda približne 2- 3 minúty z každej strany. 

Krok 3. Servírovanie je jednoduché - jogurtový dresing naložíme do stredu taniera a dookola naservírujeme grilované krevety, ktoré namáčame do dresingu. Chutná príloha je opečená bageta.

Vareškov tip
Krevety sa predávajú zmrazené olúpané alebo neolúpané, predvarené. Stačí preto veľmi krátka tepelná úprava. Nelúpané krevety čiastočne rozmrazíme, potom sa im ľahko dá odstrániť hlavička s čiernymi očkami. Odstránime aj čierne črievko pod hlavičkou, nožičky a odlúpneme obal, ale chvostík ponecháme - krevety zaň možno uchopiť pri jedle. Alebo krevety možno podávať nelúpané a zábavu s odstraňovaním uvedených častí ponechať hosťom.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Miloš Červenka, šéfkuchár hotela Satel v Poprade
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu