Presunúť na hlavný obsah

Päť vecí, ktoré potrebujete pri grilovaní + päť variácií na dipy!

Recepty

Grilovačka láka najmä v letných dňoch. Viete, na čo by ste nemali zabudnúť?

Mäso. Grilovať sa dá samozrejme aj bez mäsa, ale uznáte sami, že to nie je to pravé orechové. Každý druh mäsa si vyžaduje inú prípravu. Nechajte sa inšpirovať radami na strane 5.

Gril. Obchodníci dnes ponúkajú grily od výmyslu sveta. Ikonou medzi nimi je gril na drevené uhlie. Dodá potravinám neopakovateľnú arómu a v záhradách je prakticky nenahraditeľný.

Pivo. Nielen zapíjanie jedál pivom má dlhodobú históriu. Pivo tiež zaujímavým spôsobom mnohé pokrmy obohatí a dodá im netradičnú chuť a výživnú hodnotu. Navyše alkohol, ktorý obsahuje, pomáha udržať mäsu jeho šťavnatosť.

Horčica. Má mnohostranné využitie v gastronómii - je súčasťou marinád, používa sa aj pri príprave negrilovaných jedál.

Tatárska omáčka. Okrem klasického použitia v podobe prílohy je súčasťou celého radu dobrôt – šalátov, dipov, omáčok, nátierok či dressingov.

---------------------

Studený dip k mäsu

- 4 PL tatárskej omáčky
- 3 PL kečupu
- 2 kyslé uhorky
- strúčik cesnaku

Všetko zmiešame dohromady, necháme odležať asi 2 hodiny a potom podávame najlepšie ku grilovanému mäsu.

Jogurtovo-bylinkový dip

- 4 PL bieleho jogurtu
- 2 PL kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka vegety
- PL nasekaných byliniek (kôpor, petržlenová vňať, pažítka)
- soľ
- mleté biele korenie

Jogurt zmiešame s kyslou smotanou a roztlačeným cesnakom. Pridáme nadrobno nasekané bylinky, dochutíme vegetou, soľou a bielym korením.

Pikantný avokádový

- 4 PL tatárskej omáčky
- zrelé avokádo
- PL štipľavej thajskej omáčky
- malá cibuľa
- šťava z polovice limetky
- soľ
- čierne ​​korenie
- čerstvý koriander

1. Cibuľku nakrájame nadrobno, rajčinu na kocky. Avokádo rozpolíme, odstránime kocku, lyžicou vydlabeme dužinu a roztlačíme ju vidličkou.
2. Pridáme tatársku a štipľavú omáčku,  cibuľku, nakrájanú rajčinu, šťavu z limetky a dochutíme soľou a korením. Tento exotický dip je vhodný ku grilovaným klobásam a párkom.

Paradajkovo-šampiňónový

- 2 jarné cibuľky
- 350 g paradajok
- PL nakrájaných šampiňónov
- čili
- kajenské korenie
- tabasco

Cibuľky nakrájame na kolieska, primiešame paradajky a šampiňóny nakrájané na malé kúsky. Pikantnú chuť získame pridaním čili, kajenského korenia a niekoľkých kvapiek tabasca.

Barbecue dip

- 5 PL kečupu
- pol PL medu
- PL worcesterskej omáčky
- kl pikantnej marmelády
- kl rozmarínu
- pol kl čili

Zo všetky prísad okrem korenia dôkladne vymiešame hladkú omáčku, ktorú na záver podľa chuti okoreníme a osolíme.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK