Recept: Tvarohové pyšteky s omáčkou z černíc
Z lesného ovocia vykúzlite netradičné dezerty.
Príprava: 10 minút
Náročnosť: stredná
Pre 4 osoby potrebujeme:
400 g tvarohu
4 bielky
1 PL cukru
40 g hladkej múky
400 g černíc + 8 černíc na ozdobu
2 PL plátkovaných mandlí
1 dl cukrového sirupu
Postup:
Z bielkov vyšľaháme hustý sneh a primiešame doň múku a tvaroh. Dáme variť vodu s trochou soli. Z tvarohového cesta postupne vykrajujeme pomocou dvoch lyžíc halušky, ktoré dáme variť do vody. Len čo vyplávajú na hladinu, otočíme ich a varíme ešte asi 3 minúty. Varené pyšteky preložíme do studenej vody, aby vychladli. Odkvapkané ich preložíme na tanier. Černice rozmixujeme so sirupom a prepasírujeme. Nalejeme do hlbokého taniera, pridáme tvarohové pyšteky a ozdobíme praženými mandľami a černicami.
Náš tip:
Černice sú vzdialené príbuzné ruží. Obsahujú veľa vitamínu C a E, vlákninu, kyselinu listovú a farbivo s protisklerotickým a protizápalovým účinkom. Vysoký obsah železa podporuje tvorbu červených krviniek, vápnik pomáha pri stavbe kostí, draslík odvodňuje a znižuje tlak.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácie Malecón v Bratislave
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu